Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Nieuw Europees voetbaltoernooi voor vrouwenvoetbal

5 december 2023, 09.45 uur · Door Bas Velzel

Waar de Ajax Vrouwen nu voor het eerst furore maken in de Champions League, zou dat vanaf het seizoen 2025/26 ook kunnen in het tweede Europese toernooi voor vrouwen. De Uefa heeft gisteren het nieuwe toernooi aangekondigd. Ook de Champions League krijgt vanaf dat seizoen een andere vorm. 

Het toernooi - waar de Uefa nog geen naam aan heeft gegeven - kent geen groepsfase, maar is direct in knock-out vorm. Er is plek voor nieuwe teams en afvallers uit de voorrondes van de Champions League, in totaal doen er 64 clubs mee aan het toernooi.

De opzet bestaat uit zes rondes die elke een thuis- en uitwedstrijd kennen. De winnaar van het tweede toernooi plaatst zich voor de tweede voorronde van de Champions League van volgend seizoen. 

Voor het Nederlandse voetbal betekent het dat er meer kans is dat verschillende clubs in een Europese competitie spelen. Nu mogen de nummers 1 en 2 van de competitie meedoen aan de voorrondes van de Champions League, maar als je daarin verliest - zoals FC Twente dit jaar overkwam - is het avontuur voorbij. Afvallers krijgen straks een tweede kans in het nieuwe toernooi. Ook voor de nummer drie van de competitie in Nederland is er plek in het toernooi. 

De Ajax Vrouwen spelen de Europese thuiswedstrijden in de Johan Cruijff Arena - AT5

Ook Champions League anders

De voetbalbond verandert over twee seizoenen ook het format van de Champions League. Deze gaat meer lijken op de Champions League-variant van de mannen, die volgend jaar al begint. Er bestaat dan geen groepsfase meer, maar de zogeheten 'competitiefase'. Waar teams nu zes keer -  thuis en uit - spelen tegen de drie andere clubs in hun groep, wordt dat straks zes wedstrijden tegen verschillende teams. De top 4 plaatst zich meteen voor de kwartfinales, de nummers 5 tot en met 12 spelen een tussenronde. 

In totaal is er in de nieuwe variant plek voor 18 teams, twee meer dan de huidige vorm kent. De winnaar van de vorige editie van de Champions League en de kampioenen van de competitie uit de top 6 landen op de Uefa-coëfficiëntenlijst plaatsten zich automatisch. Ook de nummers 2 van de twee hoogstgeplaatste competities mogen direct meedoen.

De laatste negen teams worden bepaald door de voorrondes. De Eredivisie staat op het moment op de 10e plaats in de coëfficiëntenlijst en de top 6 lijkt lastig te bereiken, dus automatische plaatsing zit er waarschijnlijk niet in. Wel mogen de twee beste ploegen van de competitie 'gewoon' nog meedoen aan de voorrondes. Mochten de Nederlanders daarin afvallen, wacht vanaf 2025/26 nog een kans in het nieuwe toernooi. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938