Ajax houdt 10 minuutjes stand in Waalwijk en sleept winst binnen

6 december 2023, 20.10 uur · Aangepast 7 december 2023, 06.56 uur · Door Bas Velzel

Ajax heeft de inhaalwedstrijd tegen RKC Waalwijk weten te winnen. De ploeg van John van 't Schip moest in totaal 10 minuten nog spelen, 6 reguliere minuten en 4 minuten extra tijd. De Amsterdammers klimmen door de overwinning op naar de zesde plaats in de eredivisie. De stand bleef 2-3.

Alle uitsupporters kregen van Ajax een sjaal met '6 minuten lang voor onze club uit Amsterdam' erop - AT

Tijdens de wedstrijd op 30 september kwam in de 84e minuut Ajax-spits Brian Brobbey in botsing met doelman Vaessen. De keeper lag enige tijd roerloos op het veld en werd daarom uit voorzorg gereanimeerd. Toen hij bij was gekomen werd hij per brancard naar de kleedkamer gebracht. Vanwege de ernst van de situatie en de emotie bij de spelers werd er besloten om de wedstrijd op een ander moment uit te spelen en dat werd vanavond.

Ajax en RKC moesten, zoveel als mogelijk, met dezelfde opstelling spelen als het moment van de botsing. Bij Ajax moesten echter drie spelers die er op dat moment instonden, vanwege blessures, worden vervangen. Jay Gorter, Silvano Vos en Ammourichio van Axel Dongen. Zij werden vervangen door Diant Ramaj, Benjamin Tahirovic en Kriastian Hlynsson. RKC begon wel met precies dezelfde opstelling. Ook met Vaessen, die met een helm op speelde.

Sjaaltjes voor Ajax-supporters

Voor de wedstrijd begon had Ajax voor de bijna 300 supporters die de reis naar Waalwijk hadden gemaakt een cadeautje. Een wedstrijdsjaal met de tekst  '6 minuten lang voor onze club uit Amsterdam', een verbastering op het supporterslied '90 minuten lang'. Ook kregen de fans 30 euro reisvergoeding en een drankje in het uitvak.

Brian Brobbey geeft shirt aan Etienne Vaessen - AT5

10 minuten

Met de sjaaltjes werd gezwaaid toen de wedstrijd begon op minuut 84 en 45 seconden, met een stand van 2-3. RKC begon met de bal bij keeper Vaessen in de eigen zestien en werd direct naar voren geramd. Het was het beeld van de eerste minuten. RKC met z'n allen naar voren en Ajax die probeerde uit te verdedigen. De Waalwijkers voerden flink de druk op en maakten hier en daar ook een overtreding, waardoor de secondes op de klok langzaam wegtikten.

De Waalwijkers kregen in de 90e minuut een grote kans. Een voorzet vanaf rechts werd net overgekopt door de linksbuiten van RKC. Daarna deed de scheids het bord voor 4 minuten extra speeltijd omhoog en wist Brian Brobbey de cornervlag te vinden van de tegenstander om tijd te rekken. Onder luid gezang van de meegereisde supporters verdwenen de secondes en bleef de stand op het bord zoals het in september nog stond: 2-3. Brobbey en Vaessen gaven elkaar aan het einde van de wedstrijd een omhelzing en de Ajax-spits gaf ook zijn shirt aan de doelman.

Ajax neemt het zaterdag op tegen Sparta Rotterdam, de nummer zeven van de eredivisie. Dat duel begint om 18.45 uur.