Stad

Bekerheld Been schiet AFC opnieuw naar volgende ronde KNVB Beker

20 december 2023, 22.03 uur · Door Milton Pus

Wessel Been mag inmiddels terecht 'de bekerheld' genoemd worden. De speler van AFC maakte het enige doelpunt in de wedstrijd tegen RKAV Volendam (0-1). Dat deed hij een ronde eerder ook al tegen PEC Zwolle (1-0). Door de zege staat AFC in de derde ronde van de KNVB Beker.

Ondanks het slechte weer waren er 2500 tickets verkocht voor de bekerconfrontatie tussen RKAV en AFC. De thuisploeg week uit naar het stadion van de grote broer FC Volendam, aangezien de lichtinstallatie bij de club niet van de benodigde kwaliteit is. In de vorige ronde speelde Volendam ook in dat stadion en versloeg het ruim Eemdijk: 5-0.

AFC versloeg in die ronde PEC Zwolle met 1-0 door een laat doelpunt. Beide ploegen hielden elkaar qua kansen en stand in evenwicht voor de rust. Eric Veerman kopte uit een corner net naast het AFC-doel en Melvin Platje schoot uit kansrijke positie naast. De spits van de ploeg uit de tweede divisie speelde van 2007 tot 2011 voor de Volendammers.

Platje zorgde na de rust voor het eerste gevaar. Ditmaal werd zijn schot naast getikt door doelman Dion Vlak. Been, die tegen PEC belangrijk was, kwam na 58 minuten in het veld. Het vertrouwen van trainer Benno Nihom betaalde hij binnen vijf minuten uit door de 0-1 tegen de touwen te schieten. Het leidde tot dolle vreugde bij de bezoekers. De voorsprong van AFC leidde niet tot rust bij de Amsterdammers.

Integendeel, de Volendammers werden gevaarlijker. Al was dat voornamelijk via corners, waarbij de wind ook een belangrijke factor was. AFC was flink aan het buigen, maar leek niet te gaan barsten. De beste kans in deze fase was voor Patrick Plugboer. Hij schoot vanaf buiten de zestien vol op doelman Gijs van Zetten.

Net als tegen PEC werd Been de matchwinner voor AFC. Zij zitten donderdagavond in de koker voor de volgende ronde van de KNVB-beker.