Start van hoofdcontent

Oost

nl

Stadsdeelcommissie wil concrete plannen voor metro naar Zeeburgereiland en Almere

4 januari 2024, 22.08 uur · Aangepast 5 januari 2024, 00.57 uur · Door AT5

Een metro die van het centrum via IJburg naar Almere rijdt: er wordt al meer dan vijftien jaar over gesproken, maar concrete plannen kwamen er nooit. Nu het aantal woningen op Zeeburg en IJburg toeneemt, roept stadsdeelcommissie Oost de gemeenteraad opnieuw op om serieus onderzoek te doen naar een metrolijn.

AT5 / Luuk Koenen

Alleen een tramlijn is lang niet meer genoeg, vindt de stadsdeelcommissie. Zeeburgereiland wordt een dichtbevolkte buurt en die zal volgens de fracties voor veel zogenoemde 'verkeersbewegingen' zorgen. De commissie verwacht dat de behoefte aan meer ov-verbindingen op IJburg alleen maar groter wordt als andere woningbouwprojecten, zoals Centrumeiland, Strandeiland en Buiteneiland helemaal af zijn.

Voor wie vanuit Zeeburg of IJburg met het ov naar het centrum wil, is tram 26 op dit moment de enige optie. Terwijl het aantal mensen dat de tram nodig zal hebben toeneemt, is de lijn op dit moment al overbelast, stelt de stadsdeelcommissie. 

Ze oppert daarom om het geld dat vrijkomt als de Noord/Zuidlijn niet wordt doorgetrokken, te gebruiken voor de lijn naar Almere. Bij eerste project is de financiering op losse schroeven komen te staan nadat het Rijk haar toezegging om het leeuwendeel van de kosten te betalen in september (deels) introk.

100.000 nieuwe huizen

Het idee om een Amsterdamse metrolijn door te trekken naar Almere bestaat al decennia. Amsterdam, Almere en het Rijk vinden het nog altijd belangrijk dat die verbinding er komt voor mensen die daar de komende jaren naartoe verhuizen. Tussen IJburg en Almere (ook wel de Amsterdam Bay Area genoemd) moeten er de komende jaren 100 duizend woningen uit de grond gestampt worden.

Toch zijn er nooit concrete plannen voor zo'n zogeheten IJmeerverbinding gekomen. Dat zou vooral te maken hebben met het feit dat de partijen het niet eens kunnen worden over hoe de verbinding er uit moet zien. Amsterdam wil het graag alleen bij een metrolijn houden, maar Almere en de provincie Flevoland zien ook graag dat er een autoverbinding over het water komt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938