Start van hoofdcontent

Noord

nl

Ov-problemen Noord stapelen zich op: nog 3 dagen geen metro en 5 ponten uit vaart gehaald

10 januari 2024, 17.23 uur · Aangepast 10 januari 2024, 19.56 uur
Door AT5 · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het GVB heeft per direct vijf van de veertien veerponten uit de vaart gehaald. Op deze ponten zitten onderdelen die technische problemen kunnen veroorzaken. Dit komt bovenop de andere problemen die er op dit moment zijn met het openbaar vervoer van en naar Noord. Zojuist wordt namelijk ook bekend dat er naar verwachting tot en met zaterdag geen metro's van en naar Noord rijden vanwege een onder water gelopen metrotunnel.

Het water uit de tunnel is inmiddels zo goed als weggepompt en het GVB is gestart met het schoonmaken van de tunnel. Daarna gaat het vervoersbedrijf de schade in de tunnel analyseren en beoordelen wat nodig is om veilig te kunnen rijden. De verwachting is dat er tot en met zaterdag geen metro rijdt tussen Centraal Station en Noord. Er worden pendelbussen ingezet om reizigers toch op weg te helpen.

AT5

Daarnaast zijn dus uit voorzorg vijf ponten uit de vaart gehaald. Vorige week ging op IJveer 61 het brandalarm af toen de pont bij de Buiksloterweg lag. Dat gebeurde omdat een condensator in het elektrisch systeem te heet was geworden en deels was gesmolten. Dat begon te roken. Naar aanleiding daarvan werd besloten om de ventilatiesystemen op vier andere ponten te vervangen.

Geen pont naar Zeeburgereiland

De pont waar het brandalarm afging behoort tot de zogenoemde 60-serie. Van de zeven ponten van die serie kunnen er twee blijven varen. Een van de vijf is vrijdag terug, de anderen liggen er tot in elk geval zaterdag uit. 

De dienstregeling van de veerdienst tot en met vrijdag 12 januari 
 
F1 (Zamenhofstraat – Azartplein)            1 pont
F2 (IJplein – Centraal Station)                    3 pont (normaal 2)
F3 (Buiksloterweg – Centraal Station*   vaart niet. Omleiding via F2 IJPLEIN
F4 (NDSM – Centraal Station)                    2 ponten (normaal 3)
F6 (Distelweg - Pontsteiger)                       1 pont
F7 (Pontsteiger – NDSM)                             1 pont (normaal 2)
F9 (Sporenburg – Zeeburgereiland)        geen pont (normaal 1)

Op meerdere lijnen varen er daarom minder ponten dan normaal. Op lijn F9, tussen Sporenburg en Zeeburgereiland, varen geen ponten. Op de verbinding IJplein-CS vaart juist een pont meer dan normaal. Dat komt weer doordat een deel van de aanmeerplek bij de Buiksloterweg het vanmiddag begaf.  Daarom varen er tot en met zaterdag op het traject Buiksloterweg-CS geen ponten, wat wordt opgevangen door de extra pont van en naar het IJplein.