Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van poortjesbeukers tot foutparkeerders: op pad met kersverse handhavers in opleiding

18 januari 2024, 07.00 uur · Aangepast 18 januari 2024, 10.46 uur · Door Mirjam Eeken

Ze moeten tegen een stootje kunnen, de mensen van de handhaving, oftewel boa's. Zwaar werk, vaak niet erg gewaardeerd, maar volgens de gemeente steeds meer nodig. AT5 liep een middagje mee met de nieuwe lichting handhavers: "Een beetje actie is natuurlijk wel leuk."

AT5

Een groep van vijftien studenten zit samen in een kantoortje van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente. In september zijn de gestart met de opleiding boa, en na tien weken weken binnen buffelen, mogen ze inmiddels - onder toezicht van gediplomeerde handhavers op pad.

Handhaver Rouzbeh opent de briefing: "We gaan vandaag naar het centrum, naar het Centraal Station. Daar gaan we surveilleren, kijken naar de dak- en thuislozen die daar hangen, en of ze eventueel hulp nodig hebben. Als reizigers vragen hebben, dan kunnen ze die ook aan ons stellen."

Bekeuringen

We lopen vandaag mee met Senna en Yassin. Zij zijn dit jaar gestart met de opleiding tot handhaver aan het ROC van Amsterdam. Twee dagen per week gaan ze naar school, de rest van de tijd lopen ze stage bij de afdeling Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR) van de gemeente. Dat was in het begin nog wel spannend, zegt Yassin: "We leerden hoe je mensen moet aanspreken en staande houden. Eerst was dat nog wat onwennig, maar nu gaat het een stuk soepeler.

Als we het Centraal Station binnenlopen, spreekt Rouzbeh de leerlingen toe: "Ik zou zeggen: doe wat je moet doen, wat je geleerd hebt. Als je alcohol, overlast of apart gedrag ziet, loop er even naartoe."

AT5

Aan de oostzijde van het station zien de studenten een foutgeparkeerde auto staan zonder ontheffing. Handhaver Sommer: "Willen jullie een bekeuring schrijven?" Sinds dit jaar mogen handhavers ook boetes uitschrijven voor lichte verkeersovertredingen. Dit keer komt het alleen niet van een boete, want de auto blijkt hier net neergezet door een autoverhuurbedrijf, vertelt de toerist niet net nietsvermoedend komt aanlopen. "Dit zien we door de vingers, jongens", zegt Rouzbeh. "Deze persoon kan hier niets aan doen."

Smak geld

De gemeente Amsterdam investeert flink in het mbo. Afgelopen jaar werd vanuit de MBO-Agenda 40 miljoen euro uitgetrokken om de positie van mbo'ers in vier jaar mee te versterken. De nieuwe opleiding Handhaving krijgt - samen met nog 28 projecten - 4,6 miljoen euro uit dat potje.

En dat geld is hard nodig, want de gemeente kampt met een behoorlijk tekort aan handhavers. Momenteel zijn er zo'n 375 handhavers en 300 toezichthouders, en zijn er nog minimaal 75 handhavers extra nodig. 

AT5

De dienst heeft de afgelopen jaren nogal wat te verduren gehad, zowel van binnen als buiten de gemeente. Tweeënhalf jaar geleden lag de organisatie zelf nog onder vuur vanwege een verziekte werksfeer, met een hoog verloop en verzuim onder handhavers. Een een paar weken geleden noemde Özcan Akyol in Vandaag Inside handhaving nog een baan voor mensen die niets kunnen.

Senna trekt zich daar weinig van aan: "Ik ben trots dat ik dit werk kan doen, ik vind het leuk, ik doe het met plezier, en uiteindelijk kies je er zelf voor of je het wel of niet wilt doen."

Quote

"Die video zullen we wel snel online zien"

YASSIN - STUDENT HANDHAVING

Middenin een gesprek rennen de de handhavers ineens weg. In de middentunnel is toerist onwel geworden. Rouzbeh en Sommer zijn er als eerste bij om hem te reanimeren, terwijl de studenten omstanders op afstand houden, zodat de politie en ambulance rustig zijn werk kan doen.

Senna: "Het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte, dus het was wel een beetje schrikken, maar uiteindelijk zijn we allemaal oké."

Veel tijd om uit te hijgen is er niet: iemand is zijn moeder kwijt. De handhavers verdelen zich in groepen van twee en doorzoeken het station. In die zoektocht stuiten ze op een groepje jongens dat door de poortjes wil beuken. Rouzbeh, die vijf minuten daarvoor nog iemand stond te reanimeren, moet nu kalm blijven terwijl de jongens hem constant filmen en dingen toeroepen als: 'Je bent maar een handhavertje'. Twee boetes rijker verlaten ze na een woordenwisseling van ongeveer een kwartier het station. "Nou, die video zullen we wel snel online zien", verzucht Yassin. 

Maar ook door een stel poortjesbeukers laten de studenten zich niet tegenhouden. Over anderhalf jaar zijn ze klaar met hun opleiding en krijgen ze een aanbod om in dienst te komen bij de gemeente. En dat zien ze wel zitten. Senna: "Gewoon lekker buiten zijn onder de mensen, met mensen praten, en af en toe een beetje actie is natuurlijk ook wel leuk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938