Start van hoofdcontent

Centrum

nl

UvA sluit gebouwen Roeterseiland vanwege Palestina-demonstratie

18 januari 2024, 16.13 uur · Aangepast 18 januari 2024, 21.22 uur · Door AT5

De UvA heeft vanmiddag alle gebouwen op Roeterseiland tijdelijk gesloten vanwege een sit-in die door pro-Palestina-demonstranten is aangekondigd. De UvA laat weten dat de demonstratie niet is aangevraagd en dat er daarom ook geen toestemming is gegeven. Nadat de demonstranten vertrokken gingen de gebouwen weer open.

AT5

Een woordvoerder van de universiteit liet eerder vandaag weten dat de gebouwen werden gesloten 'om te voorkomen dat er binnen een onveilige situatie ontstaat'. Door de sluiting verzamelden demonstranten zich buiten het pand. Rond 17.00 uur vertrokken de demonstranten naar Centraal Station en gingen de deuren van de UvA-gebouwen weer open.

"Wij vinden het erg vervelend dat dit besluit noodzakelijk was", aldus de UvA in een bericht aan de studenten. "Vooral voor alle studenten en medewerkers die hierdoor in studie en werk gehinderd worden. Maar de veiligheid van eenieder staat voorop binnen de UvA."

Oorlog

De demonstranten vinden dat de UvA zich moet uitspreken tegen Israël in de oorlog met de Palestijnse gebieden. "Toen Rusland Oekraïne binnenviel was het eerste wat ze deden hun bijna onvoorwaardelijke solidariteit uiten naar Oekraïne", zegt iemand die namens de organisatie het woord voert. "Maar nu het in Palestina gebeurd, zijn ze stil."

De sluiting had alleen gevolgen voor mensen die nu buiten staan. Colleges die al waren begonnen konden wel gewoon doorgaan. Andere studenten die al binnen waren konden daar ook gewoon blijven. "Vergeet dan niet om je spullen mee te nemen, want je kunt daarna de rest van de middag niet meer terug."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938