Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Meerderheid Kamer schaart zich achter doortrekken Noord/Zuidlijn'

22 januari 2024, 21.42 uur · Aangepast 22 januari 2024, 22.13 uur · Door AT5

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Noord/Zuidlijn gewoon wordt doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp. Vorig jaar werd 1,8 miljard euro dat daarvoor was gereserveerd door het Rijk wegbezuinigd, tot grote ontsteltenis van onder andere vervoerswethouder Melanie van der Horst.

AT5 / Luuk Koenen

Dat schrijft De Telegraaf. Ondanks de bezuiniging staat het demissionaire kabinet nog altijd achter het plan, beweerde staatssecretaris Heijnen (Spoor) vandaag. Het is volgens haar echter aan een nieuw kabinet om daar geld voor te reserveren, 

Bedrijven zoals NS en KLM zijn bereid om samen met regionale overheden 1,4 miljard euro aan de bereikbaarheid bij te dragen. Maar dat doen ze alleen als de bezuinigingen van 1,8 miljard euro van het Rijk worden teruggedraaid.

Financiële uitdagingen

Of dat ook gaat gebeuren is zeer de vraag. Volgens demissionair minister Mark Harbers zijn er financiële uitdagingen, mede veroorzaakt door veel hogere bouw- en materiaalkosten. Verder staat miljardenproject Zuidasdok (ondertunneling van de A10 Zuid) op de tocht, omdat alleen al dat project 800 miljoen euro duurder uitvalt.

Er moeten daarom de komende maanden 'moeilijke keuzes gemaakt worden', aldus Harbers. Welke dat zijn, zegt hij niet. De Tweede Kamer wordt hierover voor de zomer geïnformeerd.