Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Afspraken om verkoop sociale huurwoningen te beperken, maar het blijft toegestaan

23 januari 2024, 16.24 uur · Aangepast 24 januari 2024, 09.46 uur
Door AT5 · Foto: Luuk Koenen

De gemeente, huurderskoepels en woningcorporaties hebben afgesproken dat het aantal gebieden waar sociale huurwoningen niet verkocht mogen worden omhoog gaat. Toch blijft verkoop onder bepaalde voorwaarden ook daar nog steeds toegestaan. Verder ligt er een 'ambitieus' plan voor meer nieuwbouwwoningen. Dat staat in de nieuwe samenwerkingsafspraken, die vandaag bekend zijn gemaakt.

De afgelopen jaren mochten, naast bepaalde nieuwbouwgebieden, alleen in het gebied Centrum-West in principe geen sociale huurwoningen verkocht worden. Dat wordt uitgebreid met Centrum-Oost, Oud-Zuid, Buitenveldert, de Zuidas, Weesp, De Aker/Nieuw-Sloten, Oud-West/De Baarsjes, IJburg/Zeeburgereiland en de Pijp/Rivierenbuurt.

De negen gebieden waar het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties in 2021 op of onder de 30 procent lag: 

  1. Centrum-West: 27%
  2. Centrum-Oost: 29%
  3. Oud-West, De Baarsjes: 30%
  4. De Aker, Nieuw-Sloten: 18%
  5. Oud-Zuid: 17%
  6. Buitenveldert, Zuidas: 19%
  7. De Pijp, Rivierenbuurt: 31% - maar later werd bekend dat dit na 2021 toch lager is geworden.
  8. IJburg, Zeeburgereiland: 27%
  9. Weesp, Driemond: 30%

Tegelijkertijd mag het in bepaalde gevallen ook in die buurten nog steeds. Zo kan het gaan om 'woningen die overduidelijk niet aansluiten bij de brede volkshuisvestelijke taak van de corporaties en die een onacceptabele investering vergen'. Ook is het toegestaan als het aantal sociale corporatiewoningen in een blok met een Vereniging van Eigenaren (VvE) onder de 30 procent ligt of wanneer het gaat om renovatie of sloop.

Afgesproken is dat de absolute voorraad sociale huurwoningen in het bezit van corporaties in deze negen gebieden in de periode 2024-2027 'minimaal gelijk' blijft. In de samenwerkingsafspraken staat dat het belangrijk is om 'de ongedeelde stad' te beschermen, 'waarin huurders in alle wijken in de stad een thuis kunnen vinden'.

In de rode gebieden is het aantal sociale corporatiewoningen minder dan 30 procent, in de gele gebieden tussen de tussen 31 en 40 procent en de groene gebieden boven de 40 procent. Kaart: gemeente Amsterdam.

Ook is het de bedoeling om jaarlijks tussen de circa 1.900 tot 2.500 sociale huurwoningen in aanbouw te nemen. Dat wordt omschreven als een 'ambitieus niveau'. "We werken samen om zo hoog mogelijk uit te komen. Per jaar bespreken we wat realistisch is." Ter vergelijking: per saldo groeide het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam, exclusief Weesp, de afgelopen drie jaar nog met 1.499 woningen. 

AT5

In een toelichting op de afspraken schrijft de gemeente dat de woningcorporaties het verkopen van sociale huurwoningen 'met het huidige financiële klimaat' noodzakelijk vinden. Ze zeggen dat geld nodig te hebben om te kunnen investeren in het verduurzamen van woningen en om nieuwe woningen te kunnen bouwen.

Er is ook nog gesproken over bijvoorbeeld verduurzaming en schimmelwoningen. De gemeente spreekt in het algemeen van 'lastige gesprekken' en zegt ook dat niet alle door de gemeente gestelde doelen gehaald gaan worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938