Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pfas in bodem op plek Bijlmerramp, maar volgens gemeente is er geen gevaar voor omwonenden

30 januari 2024, 16.55 uur · Aangepast 31 januari 2024, 14.53 uur · Door AT5

Op de plek van de Bijlmerramp zit pfas in de grond. Dat blijkt uit bodemonderzoek dat in opdracht van de GGD werd gedaan. De stof is niet gevaarlijk voor omwonenden, meldt de gemeente in brief aan omwonenden. 

AT5

Het onderzoek werd vorig jaar op  12, 13 en 20 september op verschillende delen van de rampplek gedaan. Er werd met name gezocht naar pfos; een van de duizenden chemische stoffen die momenteel onder de verzamelnaam pfas (voluit: per- en polyfluoralkylverbindingen) in de aandacht staan. Deze stof is in de bodem terechtgekomen tijdens de bluswerkzaamheden na de vliegtuigcrash. PFOS werd namelijk vroeger gebruikt in blusschuim.

Uit het onderzoek blijkt dat de stof op anderhalve meter diep in de bodem zit en niet gevaarlijk is voor omwonenden: "U kunt hier veilig wandelen, picknicken, sporten en spelen", valt te lezen in de brief die naar omwonenden is verstuurd. Ook kan er veilig gegeten worden uit de moestuinen in het gebied. 

Bijlmerramp
Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, midden in de Bijlmer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven. 

Maatregelen om de bodem schoon te maken, zijn volgens het onderzoek dan ook niet nodig. Wel worden maatregelen genomen om de bodem bij de brug die naar Pa Sem is vernoemd, schoon te maken. "Hiermee willen we extra eerbied tonen aan het verdriet rond deze plek", aldus de gemeente. 

Ook tijdens de werkzaamheden is geen gevaar. De gemeente laat omwonenden weten wanneer de bodem wordt schoongemaakt. 

Verbazing om onderzoek 

Toen het onderzoek werd aangekondigd, reageerden omwonenden verbaasd. Ze vonden dat een dergelijk onderzoek vlak na de ramp had moeten plaatsvinden.

"Ik was wel verbaasd dat er na bijna 31 jaar opeens een onderzoek gaat komen, terwijl we de eerste jaren na de ramp er zo bovenop hebben gezeten omdat iedereen hier dacht dat er giftige stoffen waren vrijgekomen", aldus  Lony Wesseling - Van der Kleij, die zich al jaren inzet voor duidelijkheid rondom de ramp.

AT5 maakte onderstaande reportage toen het onderzoek werd aangekondigd: 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938