Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Overheid breekt meerdere keren onopgemerkt in bij bedrijf in havengebied

5 februari 2024, 11.45 uur · Aangepast 7 februari 2024, 08.06 uur · Door AT5

Bij een bedrijf in het Noordzeekanaalgebied, waaronder de Amsterdamse haven valt, is de afgelopen periode drie keer ingebroken. Alleen was dat niet door criminelen, maar door de overheid. De beveiliging van het bedrijf en ook de samenwerking van de douane en de politie werd getest. Het bedrijf had de insluipers niet door. 

AT5

Waar het bedrijf precies zit, is niet duidelijk. Het bedrijf houdt zich wel bezig met de opslag en overbrengen van zeecontainers op schepen voor de binnenvaart. Volgens de douane spelen dat soort bedrijven vaak onbedoeld een rol bij de drugssmokkel. "Doordat drugs en/of grondstoffen voor drugs ongemerkt in containers kunnen worden gestopt of uitgehaald." De containers waar mee wordt gewerkt komen onder andere uit Midden-, Zuid-Amerika en Azië. 

Onder een hek doorkruipen

Het doel van het naar binnensluipen bij het bedrijf was om te bekijken hoe het zat met de beveiliging. Het bedrijf wist dat het zou worden geprobeerd, maar wist niet wanneer dat zou zijn. De 'inbrekers' kwamen de eerste keer op het terrein door onder een hek door te kruipen, de tweede keer door vanaf een bootje op de kade te stappen. Beide keren dat het terrein werd betreden had de beveiliging het niet in de gaten. 

Om naast de beveiliging ook de alertheid van de politie en douane te testen, werd er een derde - onaangekondigde - keer het terrein betreden. Agenten, mensen van de douane, de politiehelikopter en drugshonden werden wel opgeroepen, maar volgens het Rijk 'werd ook duidelijk dat de afstemming tussen deze twee diensten voor verbetering vatbaar is'. Na de derde keer is de test stopgezet, zodat de politie en douane niet vaker onnodig hoeft uit te rukken. 

Quote

"Confronterend, maar nu kunnen we de vinger op de zere plek leggen"

Operationeel directeur van het betreffende bedrijf

De operationeel directeur van het betreffende bedrijf noemt de uitkomsten van de test 'confronterend'. "Toch ben ik blij dat we op deze manier de vinger op de zere plek kunnen leggen." De directeur heeft aangegeven maatregelen te nemen om de beveiliging aan te scherpen. Ook de douane en de politie hebben afspraken gemaakt voor een betere samenwerking. 

Zorgen over rol haven in drugshandel

Hoewel de Amsterdamse haven vooral bekend staat om de opslag van benzine en cacao, groeien er binnen de douane en het stadsbestuur de zorgen over haar rol in de internationale drugssmokkel. Uit cijfers van het afgelopen jaar wordt duidelijk dat de haven steeds vaker gebruikt wordt voor de invoer van cocaïne. 

De politie, douane, marechaussee en andere partijen werken samen om ondermijning in de haven en het gehele Noordzeekanaalgebied tegen te gaan. Zo was het Westelijk Havengebied vorig jaar april het decor van een zogeheten TFOC-actie

AT5 maakte afgelopen zomer een verhaal over hoe de Amsterdamse haven steeds vaker gebruikt voor de invoer van cocaïne, en dat dat niet gebeurt op de traditionele manier via containers: 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938