Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Kwaliteit onderwijs Calandlyceum onvoldoende, onder toezicht van Onderwijsinspectie

6 februari 2024, 09.14 uur · Aangepast 6 februari 2024, 15.47 uur · Door Flip Linssen

De Onderwijsinspectie heeft zojuist twee rapporten gepubliceerd over het Calandlyceum en Lumion. De onderwijskwaliteit op het Calandlyceum is op mavo, havo en vwo onvoldoende. Daarom komt de school een jaar lang onder toezicht te staan. Lumion krijgt het oordeel 'voldoende'. Eerder berichtte NH/AT5 over de onveilige werksfeer die volgens meerdere (oud-)werknemers zou hebben geheerst op de scholen, mede door gedrag van de directeur.

Calandlyceum - NH/AT5

De middelbare scholen in Nieuw-West vallen onder dezelfde stichting en hebben dezelfde directeur. Op het Calandlyceum voldoet het 'pedagogisch en didactisch handelen van docenten' - het begeleiden en lesgeven - niet aan de wettelijke eisen. Daarnaast is er niet genoeg structuur in lessen en wordt ondersteuning voor leerlingen niet genoeg geregistreerd. Het Calandlyceum kent vanaf dit schooljaar een geheel nieuwe schoolleiding en directie. De inspectie schrijft dat onder andere het lerarentekort ervoor zorgt dat er niet genoeg docenten zijn. 

Lumion presteert beter, zo ziet de inspectie. De visie op onderwijs is in orde en ook is de school goed bezig met ontwikkelen in didactiek, dat wil zeggen het begeleiden en ondersteunen van leerlingen. Wel kunnen de eindexamenresultaten beter, vindt de inspectie. Het slagingspercentage van havoleerlingen lag in 2023 namelijk onder de 55 procent.

De inspectie doet, naast vierjaarlijkse bestuursonderzoeken, onderzoek op scholen wanneer signalen binnenkomen dat er wel eens iets aan de hand zou kunnen zijn. De scholen zijn in november bezocht, Lumion wegens risico's in resultaten en voor het Calandlyceum ging het om risico's in zowel resultaten als de veiligheid van leerlingen. 

Schrikbewind en onveilige werksfeer

Beide scholen komen de afgelopen tijd in het nieuws door een onveilige werksfeer die er de afgelopen jaren zou heersen. Uit gesprekken met NH/AT5 blijkt dat tientallen medewerkers van het Calandlyceum afgelopen zomer opstapten door het 'schrikbewind' dat de nieuwe directeur op school voert, hij staat daar sinds dit jaar aan het roer. Op Lumion is hij al sinds de start van de school in 2012 directeur. Daar zou volgens (oud-)medewerkers al twee jaar eerder een soortgelijke situatie spelen als op het Caland.

Lumion - NH/AT5

Het bestuur boven de twee scholen geeft andere verklaringen voor dit grote vertrek: de reorganisatie die nodig was op het Caland en de nieuwe koers die bij de grote groei van het Lumion hoort. De inspectie stelt vast dat het vertrouwen in de directie op het Caland juist goed op orde is, maar dat leerlingen de school voornamelijk in het brugklasjaar als relatief onveilig ervaren. Echter, het bezoek van de inspectie vindt plaats in november, dat is na het vertrek van deze groep medewerkers.

Eén jaar om te herstellen

Een standaard gevolg bij een onvoldoende beoordeling: het bestuur moet ervoor zorgen dat de onderwijskwaliteit in een jaar tijd verbetert. Ziet de inspectie die verbetering na een jaar niet, dan kan de inspectie maatregelen nemen in financiering van het Calandlyceum.

Heb je een tip, ervaring, vraag of informatie over het onderwijs in Amsterdam die je zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met onze onderwijsverslaggever Flip Linssen of mail naar [email protected]