Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie en OM gaan ter plekke boetes uitdelen bij overtredingen demonstranten: "De maat is vol"

7 februari 2024, 14.40 uur · Aangepast 8 februari 2024, 16.44 uur · Door AT5

Actievoerders die de wet overtreden kunnen vanaf nu een sneller en harder politieoptreden verwachten, bijvoorbeeld een directe boete. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Snelwegblokkades zoals die van Extinction Rebellion (XR) op 30 december zijn onder meer de aanleiding voor de verklaring.

AT5

De nieuwe lijn is afgesproken tijdens een spoedoverleg met demissionair minister van Justitie Dylan Yeşilgöz. "De maat is vol", staat geschreven in de verklaring. "Deze acties ondermijnen het draagvlak voor het demonstratierecht. Van dat recht mag geen misbruik worden gemaakt."

Naast de illegale blokkades door XR waren ook boerenprotestacties en protesten waarbij bepaalde leuzen werden geroepen een reden voor dit besluit. Politie en OM noemen dit geen protesten meer, maar illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. "Daar komen actievoerders niet mee weg."

Tijdens de blokkadeactie van XR eind december op de A10 werden de meeste actievoerders na hun aanhouding zonder een boete weer naar huis gestuurd. De milieuactivisten hebben voor 24 februari een nieuwe actie op de A10 aangekondigd. 

De Amsterdamse politiebond ANPV is blij met het besluit. "Dat zal een keertje tijd worden", zegt woordvoerder Fred Driessen. "Ze zijn er eigenlijk veel te laat mee."

Volgens hem is het voor de politiemensen moeilijk te verkroppen dat ze wel mensen zonder licht moeten beboeten, maar snelwegblokkeerders vrijuit laten gaan. "Als de milieu-activisten ermee wegkomen, verdwijnt de motivatie om bonnen elders uit te delen", zegt Driessen.

Reactie Halsema namens Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP): 

"Beslissingen ten aanzien van demonstraties liggen bij het lokaal gezag, bij de verschillende driehoeken (burgemeester, OM en politie) in Nederland. Wij nemen en dragen onze verantwoordelijkheid. Misdrijven vallen in geen geval onder de demonstratievrijheid.

Elke driehoek handelt naar de wet en heeft rekening te houden met proportionaliteit, effectiviteit en capaciteit bij politie en OM. Het lokaal gezag bekijkt per demonstratie wat nodig is en wat mogelijk is.  Zo is dat bij wet geregeld en wij gaan ervan uit dat Kamer en minister daarvan op de hoogte zijn."

Reactie woordvoerder Extinction Rebellion (XR):

"De klimaat- en ecologische crisis zijn de grootste bedreiging voor onze volksgezondheid, ons welzijn onze veiligheid. Een overheid die zijn grondwettelijke zorgplicht serieus neemt, zal er dus alles aan moeten doen om klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Het is onbegrijpelijk dat in plaats daarvan wordt ingezet op het harder aanpakken van de vreedzame demonstraties van Extinction Rebellion.

Met onze vreedzame blokkade van de A10 op 24 februari staan we volledig in ons recht. We zullen niet wijken voor de intimidatie van nota bene onze eigen overheid en politie. We roepen heel Nederland op om zich 24 februari aan te sluiten bij onze demonstratie en van ING te eisen dat ze per direct stoppen met de financiering van - en dienstverlening aan de fossiele industrie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938