Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Tot acht jaar cel geëist voor ronselen minderjarigen voor plegen overvallen

7 februari 2024, 20.00 uur · Door AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen van zeven en acht jaar geëist tegen twee Amsterdammers van 21 en 24 jaar. De mannen worden ervan verdacht vijf minderjarigen te hebben geronseld om overvallen te plegen. Daarnaast eiste het OM tegen beiden een gedragsbeïnvloedende maatregel, gericht op heropvoeding van de minderjarigen. 

AT5

Volgens het OM hebben de vermoedelijke ronselaars zelf geen overvallen gepleegd, maar deden zij wel aan de voorbereiding en de planning daarvan. Zo werden locaties, kleding en wapens door de twee verdachten geregeld. "Uit tapgesprekken en chatberichten in de telefoons is de rolverdeling tussen de verdachten duidelijk geworden", aldus het OM. 

De mannen gaven instructies mee aan de uitvoerders over wat te doen wanneer zij op de locatie waren en de overval moesten plegen bij een winkel of tankstation. "De vijf minderjarigen werden door de twee vermoedelijke ronselaars op een goedkope manier gebruikt", schrijft het OM. "Ze kregen enkele tientjes betaald voor het plegen van soms gewapende overvallen." De buit zelf moesten zij vervolgens bij de ronselaars inleveren. 

Overvallen

In mei vorig jaar vertelde de politie al aan AT5 dat er signalen waren dat deze praktijken op grote schaal speelden. "En dat maakt het natuurlijk nog verdrietiger, het verhaal", vertelde een woordvoerder van de politie toen. Winkeliers aan het Bijlmerplein waren vaker het slachtoffer van overvallen, sommige zaken zelfs vier keer. Ton de Langen, eigenaar van fotowinkel De Boer, vertelde in mei vorig jaar dat er meer handhaving in de buurt te zien was. "Ik denk dat dat voor overvallen wel positief is, alleen de kleine criminaliteit, de diefstallen, dat reist nog steeds de pan uit."

In totaal werden er, in verschillende samenstellingen van de minderjarigen, zes gewapende overvallen of pogingen daartoe gedaan in Amsterdam, Diemen en Huizen. In februari 2023 werd op het Bijlmerplein twee keer een drogisterij overvallen, in Huizen een tankstation op 18 februari vorig jaar en ook werd er op 7 april vorig jaar in Diemen een tankstation overvallen. 

Quote

"Om kwetsbare personen te werven om strafbare feiten te plegen waarvan zijzelf profiteren, kan er sprake zijn van het oogmerk uitbuiting en dus van mensenhandel"

Officier van Justitie

De OvJ eiste tegen beide verdachten dus forse celstraffen en een gedragsbeïnvloedende maatregel. Het doel van deze maatregel is het voorkomen van het verder afglijden van de jongeren en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling.

“Als er sprake is van criminelen die doelbewust en vooropgezet handelingen verrichten om kwetsbare personen te werven om strafbare feiten te plegen waarvan zijzelf profiteren, kan er sprake zijn van het oogmerk uitbuiting en dus van mensenhandel”, aldus de OvJ. Naar het standpunt van het OM is daar in deze zaak sprake van.

Vorig jaar tussen februari en mei werden de vijf verdachte uitvoerders van de overvallen door de politie aangehouden. Het ging om vijf jongens uit Amsterdam, Rotterdam en omgeving, met de leeftijd van 15 tot 17 jaar.

Vier van de vijf hebben inmiddels voor de kinderrechter gestaan en zijn veroordeeld tot enkele maanden deels voorwaardelijke jeugddetentie. Dit in sommige gevallen in combinatie met een werkstraf of een maatregel tot gedragsbeïnvloeding van jeugdigen. De vijfde verdachte moet zich nog voor de kinderrechter verantwoorden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938