Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bedrijven in havengebied gaan onderling stroom verdelen

9 februari 2024, 12.14 uur · Aangepast 9 februari 2024, 12.26 uur
Door AT5 · Foto: Daniël Rommens / AT5

Verschillende bedrijven in het havengebied hebben met Liander een flexibel groepscontract getekend. Door de energietransitie neemt de vraag naar elektriciteit enorm toe. Om te voorkomen dat ergens de stroom op is hebben de bedrijven met de netbeheerder afgesproken wanneer ze de stroom hard of juist minder hard nodig hebben. Hierdoor kan de stroomtoevoer beter worden verdeeld en wordt voorkomen dat bedrijven gedwongen tijdelijk geen stroom hebben.

Het gaat om 29 bedrijven die zich in de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) hebben verenigd. ECAH-bestuurder Gem Beemsterboer is blij met de nieuwe stap. "Amsterdamse havenbedrijven kunnen er nu samen voor zorgen dat meer ruimte ontstaat op het elektriciteitsnet. Zij kunnen daardoor hun ambities waarmaken en de haven verder verduurzamen."

Op deze manier hoopt het Havenbedrijf ook dat voorkomen wordt dat nieuwe bedrijven Nederland de rug toekeren. Liander spreekt van een mijlpaal en hoopt binnenkort op zeven andere plekken in het land een vergelijkbaar contract te sluiten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938