Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gerenoveerde Stoofbrug komt terug: "Ik ben blij dat er weer een brug komt"

16 februari 2024, 16.00 uur · Aangepast 16 februari 2024, 16.18 uur · Door Joe Hammond / AT5 Producties

Vandaag nemen we een kijkje bij de werkzaamheden voor het terugplaatsten van de Stoofbrug. De brug is volledig gerenoveerd en komt binnenkort terug op zijn plek. In Het Verkeer spreken we omgevingsmanager Monique Zuurbier over de werkzaamheden. 

AT5

Dat de originele Stoofbrug wordt teruggeplaatst op de Oudezijds Achterburgwal is goed nieuws voor de omwonenden. "Voor het slapen wat minder, maar ik ben blij dat er weer een brug komt", vertelt een omwonende. 

Toch is niet iedereen tevreden. "Ik vind het belachelijk dat het zo lang moet duren, die brug ligt er al zeker een half jaar niet meer", vertelt een voorbijganger. Hierbij doelt hij op het vroegtijdig weghalen van de veelbesproken 3D-geprinte noodbrug vorig jaar. 

Quote

"Brug was toe aan groot onderhoud''

Monique Zuurbier - omgevingsmanager

"De brug was toe aan groot onderhoud", licht Zuurbier toe. De brug is verplaatst naar een andere locatie zodat hij gerenoveerd kon worden. "Wij zijn nu bezig met voorbereidingen aan de straat en aan de kade.'' Dankzij dit werk zal de gerenoveerde Stoofbrug goed aansluiten op de weg en de gracht. 

AT5

De brug zal er hetzelfde uit komen te zien als voor de renovatie. Dit uiterlijk dateert uit het einde van de 19de eeuw. "Uit archieven bleek dat er ook een lantaarn op de brug stond, dus die wordt ook teruggeplaatst", vertelt Zuurbier trots. 

Gevolgen voor het verkeer

Autoverkeer moet tijdens de werkzaamheden omrijden via de Kloveniersburgwal en de Nieuwmarkt. Fietsers kunnen met de fiets aan de hand langs het werk lopen of de volgende gracht nemen.

Vanaf 12 april zal de Stoofbrug voor alle voetgangers weer toegankelijk zijn. 

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, stuur ons dan een mail: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam