Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijf kroegen op de Wallen week dicht na bezoek loktiener: "Voelt onredelijk aan"

20 februari 2024, 16.30 uur · Aangepast 20 februari 2024, 17.39 uur · Door AT5

Vijf kroegen in het Wallengebied moeten volgende week de deuren sluiten, omdat zij alcohol hebben geschonken aan een minderjarige. De gemeente stuurde een 17-jarige lokgast om de kroegen te controleren. De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is 'verrast': "Het voelt erg onredelijk aan dat deze zware maatregel wordt genomen."

AT5

De kroegen op de Zeedijk en in de Warmoesstraat moeten in de week van 26 februari tot en met 3 maart de deuren sluiten. Op de Zeedijk gaat het om de kroegen Dutch Courage, de Kroegtijger, Bordello Aperitivo en de Rode Laars. Na een eerste waarschuwing schonken zij voor een tweede keer alcohol aan een loktiener van de gemeente.

De horecaondernemers, die zich tegenover AT5 van commentaar onthouden, zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland 'enorm geschrokken'. De brancheverenging benadrukt dat de horecaondernemers in het gebied 'hun verantwoordelijkheid serieus nemen als het gaat om het naleven van de regels met betrekking tot het horecabeleid'.

Quote

"Het is feitelijk zo dat in ons gebied minderjarigen zelden zelfstandig alcohol bestellen"

Koninklijke Horeca Nederland
Cocktailbar Dutch Courage op de Zeedijk - AT5

"Hoewel de regels bij ondernemers bekend zijn en we er aandacht aan besteden, blijft het een uitdaging om te allen tijde perfect te handelen gezien de complexiteit van de regelgeving en de andere uitdagingen in dit gebied", aldus KHN Amsterdam. "Het is feitelijk zo dat in ons gebied minderjarigen zelden zelfstandig alcohol bestellen."

Volgens de branchevereniging zijn er met de gemeente afspraken gemaakt over de aanpak, maar dateert de laatste afstemming van vorige zomer. "Het verrast ons dan ook dat onze leden plotseling geconfronteerd worden met zware handhavingstrajecten en dreigende sluitingen, zonder dat hierover recentelijk overleg is geweest."

'Zware maatregel'

KHN Amsterdam vindt het sluiten van de horecaondernemingen 'een zware maatregel'. "Vooral gezien de relatieve onschuld van de overtredingen in vergelijking met andere kwesties, zoals de openlijke verkoop van illegale drugs door een grote groep dealers op straat. Zij lijken onaantastbaar te zijn."

De gemeente laat weten dat voorlopig alleen in het centrum met loktieners wordt gewerkt. De locaties waar gecontroleerd wordt zijn volgens het stadsdeel onder andere gekozen op basis van meldingen van jongerenoverlast of meldingen van alcoholgebruik onder jongeren, maar ook op basis van eerdere overtredingen in het gebied.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938