Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wallenbewoners zien nachtrust langzaam terugkeren: "Het is een eerste stap"

19 april 2023, 14.28 uur · Aangepast 19 april 2023, 14.53 uur · Door Mirjam Eeken

Een goede nachtrust en wonen op de Wallen: geen gouden combinatie. Maar er is hoop voor de bewoners, sinds de gemeente twee weken geleden nieuwe openingstijden instelde. Hierdoor moeten cafés en sekswerkers in het weekend eerder sluiten. Merken de bewoners al verschil?

AT5

"Het is echt wel wat minder druk geworden, minder herrie 's avonds laat, dat hoor ik ook om me heen", zegt Wallenbewoner Ed Huijg. Als onderdeel van actiegroep 'Stop de gekte' zet hij zich al jaren in om de drukte in zijn buurt terug te dringen. "Nu mensen weten dat ze vanaf één uur 's nachts de kroeg niet meer in mogen, is het aantal bezoekers dat langsloopt ook minder geworden."

Sinds 1 april gelden in het weekend nieuwe regels op de Wallen: cafés moeten om 02.00 in plaats van 03.00 uur dicht, en mogen vanaf 01.00 uur al geen nieuwe klanten meer binnenlaten. De sekswerkers moeten zelfs drie uur eerder stoppen: om 03.00 in plaats van 06.00 uur.

Wallenbewoners Romeo Hoost en Ed Huijg

Vroeger pieken

Desondanks zijn de bewoners niet laaiend enthousiast: "Alleen de weekenden, daar hebben we niets aan. Ik ben blij hoor, maar in het weekend hoef ik niet te werken", aldus Romeo Hoost. "Juist doordeweeks sta ik vroeg op, dus ik heb er geen profijt van."

Als vrijwillige Wallenwacht gaat Hoost met andere buurtbewoners 's nachts vaak de straat op om toeristen aan te spreken op hun gedrag en zo nachtelijke overlast te beperken. Hij denkt dat het probleem met de nieuwe maatregelen alleen maar vervroegd is: "De overlast is er nog steeds. Je hebt nog altijd mensen die plassen, poepen en braken in onze portieken, dus de Wallenwacht blijft nodig."

Huijg: "De idiote drukte, helemaal in het weekend, die is er nog steeds. Dat begint al om zeven uur 's avonds en gaat door tot één uur 's nachts."

AT5

Meer nodig

De nieuwe maatregelen zijn volgens de bewoners dus een begin, maar om de drukte echt tegen te gaan is meer nodig. Ze ergeren zich met name aan de straatdealers en mensen die na sluitingstijd voor de cafés blijven hangen. 

Hoost: "Om dat probleem op te lossen, moet je de sekswerkers verplaatsen naar een erotisch centrum en de sluitingstijden voor horeca nog verder terugdringen." Of dat realistisch is voor een uitgaansgebied als de Wallen? "Ja, want doordeweeks is het hier echt te gek. Geef ze voor mijn part vrijdag en zaterdag, maar doe de rest van de week rustig aan." 

Een blowverbod en het weren van buitenlandse toeristen in coffeeshops zou volgens Huijg ook helpen, maar voor dat laatste plan kreeg burgemeester Halsema vorig jaar geen meerderheid in de raad. 

Kort geding

Het is nog onzeker of de goede nachtrust van lange duur is. Ondernemers en sekswerkers spanden een kort geding aan om de nieuwe maatregelen terug te draaien. De uitspraak volgt uiterlijk over een week.

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.