Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

Amsterdam start pilot om verwarde personen van passende zorg te voorzien

4 maart 2024, 16.12 uur · Aangepast 4 maart 2024, 17.40 uur · Door Bas Velzel & Niels van Steijn

De politie, GGD, ambulancedienst en GGZ gaan nauw samenwerken om personen die geen strafbare feiten plegen, maar wel in het zicht moeten blijven van instanties, van passende zorg te voorzien. De pilot voor deze samenwerking start in juni 2024. Onderdeel hiervan is een reconstructie die gemaakt wordt van een dodelijke steekpartij in de Robert Scottstraat, augustus vorig jaar. Een 25-jarige man overleefde dat niet. Een 29-jarige man raakte zwaargewond.

Inter Visual Studio

Uit de reconstructie moet blijken hoe het uiteindelijk zo ver heeft kunnen komen in de Robert Scottstraat en hoe dit voorkomen kan worden. "Wij willen vooral weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er zoveel overheidsinstanties bij de man betrokken waren, maar dat hij toch door het lint gaat", zegt Halsema tegen AT5 over de reconstructie. "Er was al jaren aandacht voor hem en het was ook bekend dat hij grote psychische problemen had. We willen weten hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Via balkon gevlucht

1 augustus 2023 loopt het rond 08.45 uur volledig uit de hand in de straat in de Kolenkitbuurt. De verwarde buurman was in de woning van de twee mannen en stak hen vervolgens neer. Het 25-jarige slachtoffer overleed ter plekke in de woning. Zijn 29-jarige huisgenoot wist de woning via het balkon zwaargewond te ontvluchten. Hij is later naar het ziekenhuis gebracht. 

De verdachte, een 36-jarige man, bleef achter op het balkon van de woning en stond met het mes en in een bebloed shirt. Vlak na de steekpartij vertelde een buurman aan AT5 dat de verdachte 'vooral om AT5 riep en dat de politie zijn dossier erbij moest pakken'. De 36-jarige man is door de politie uit de woning gepraat en buiten overmeesterd. Later werd bekend dat de man al een lange tijd overlast veroorzaakte in de buurt. 

Zorgen bij de driehoek

De Amsterdamse driehoek - burgemeester, politie en justitie - laat vandaag weten zorgen te hebben over het stijgende aantal incidenten met verwarde mensen. Vorig jaar overleden daarbij drie personen. Volgens de driehoek is een van de mogelijke problemen van de toename de problemen bij de geestelijke gezondheidszorg. De gemeente is daarom in gesprek met GGZ-instellingen om de zorg te verbeteren.

Jessica Wesselius, psychiater bij de crisisdienst Amsterdam en bestuurder van HVO Querido, juicht het initiatief tot zo'n samenwerkingsverband toe. "Het is wel belangrijk dat we alle stakeholders daarbij betrekken. Dus de GGZ, politie, de gemeente maar ook woonzorg en woningcorporaties. Dat we het echt met elkaar doen en goed kijken wat er beter kan. In die samenwerking moeten we kijken of we nog vormen van zorg of opvang missen en dat we die opvang ook daadwerkelijk vormgeven met elkaar. Daar doen we graag aan mee."

AT5

Wesselius vindt dat omwonenden van verwarde personen ook een rol moeten krijgen in het onderzoek naar verbeteringen. Wesselius: "Ja, qua input zeker. Met vragen als: 'Denk eens mee, wat zouden we het beste kunnen doen, en doen we het op de goede manier?' Dat lijkt me een hele goeie. Er zijn veel partijen en om iedereen steeds aan tafel te krijgen is best lastig, maar we moeten het wel doen. Daarnaast zijn er een aantal maatschappelijke problemen en die zijn niet meteen opgelost, zoals bestaanszekerheid of de problemen op de woningmarkt. Daar zullen we met elkaar serieus naar kijken wat moeten we daar dan mee doen. Missen we nog iets en doen we het op de goeie manier?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938