Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toch geen wietproef in stad, Halsema noemt besluit Tweede Kamer 'verontrustend'

5 maart 2024, 16.57 uur · Aangepast 5 maart 2024, 18.38 uur · Door Maarten Westerduin

Er komt toch geen wietproef in Amsterdam. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag tegen een wetswijziging die de proef uit moest breiden naar elf gemeenten. Die wet was nodig om Amsterdam mee te kunnen laten doen. Burgemeester Halsema is not amused over het nieuws. "Verontrustend dat een meerderheid van de Kamer zich in haar beslissing over het wietexperiment laat leiden door een onjuist sentiment", laat ze aan AT5 weten.

AT5

Burgemeester Halsema liet iets meer dan een jaar geleden weten dat Amsterdam met een stadsdeel mee wilde doen aan de wietproef. Later werd duidelijk dat dat stadsdeel Oost zou worden. 

Amsterdam had eerder al interesse getoond om mee te doen, maar deelname bleek niet haalbaar vanwege het groot aantal coffeeshops in de stad. Vorig jaar kwam daar verandering in omdat het kabinet inmiddels toestond dat ook stadsdelen mee mochten doen.

Voordat de wietproef in Amsterdam van start kon gaan, was er wel eerst een wetswijziging nodig. Die wet leek in de vorige Tweede Kamer een meerderheid te hebben.

Na de val van het kabinet en de installatie van een nieuwe Tweede Kamer, blijken de verhoudingen in Den Haag anders te liggen. Vorige week was al duidelijk dat met de PVV, NSC, BBB, CDA, ChristenUnie en SGP zeker de helft van de Kamer tegen was. Omdat ook Denk en FVD tegen het wetsvoorstel stemden, bleek een meerderheid uiteindelijk tegen de wetswijziging te zijn.

'In handen criminelen'

"Verontrustend dat een meerderheid van de Kamer zich in haar beslissing over het wietexperiment laat leiden door een onjuist sentiment", laat Halsema in een reactie weten. "Met het experiment wordt de toegang voor jongeren tot drugs helemaal niet groter, alleen wordt de distributie en productie uit handen van criminelen gehaald. Dat beschermt juist de volksgezondheid en vergemakkelijkt handhavingsbeleid. Als je wietgebruik beter wil kunnen beheersen dan moet je ook de ‘achterdeur’ controleren."

De wietproef in het kort

Met de wietproef wordt in verschillende gemeenten geëxperimenteerd met legale teelt. De verkoop van cannabis in coffeeshops wordt in Nederland al tientallen jaren gedoogd, maar de groothandel en het telen van de wiet - de zogenoemde achterdeur - is op dit moment nog strafbaar.

Amsterdam is al jaren uitgesproken voorstander van de wietproef. In eerste instantie wilde de gemeente niet meedoen met de proef, omdat die voorschrijft dat deelnemende gemeenten met alle coffeeshops mee moeten doen. Voor Amsterdam een moeilijke opgave omdat er in de stad maar liefst 166 coffeeshops zitten.

Met het idee van Amsterdam om met één standsdeel mee te doen, ging het kabinet vorig jaar akkoord. Daar was nog wel een wetswijziging voor nodig, want in de huidige wet Gesloten Coffeeshopketen staat dat er tien gemeenten mee mogen doen. Met Amsterdam erbij zou het totaal op elf komen te staan.

Bij Ewout van der Weijden, die een coffeeshop in Oost runt, stond de telefoon de afgelopen uren roodgloeiend, zo vertelt hij. 

Hoewel de wietproef volgens Van der Weijden onzekerheden met zich meebrengt (sommige wiet- en hasj-soorten mogen coffeeshops dan bijvoorbeeld niet meer verkopen), wilde hij graag meedoen. "Om te laten zien dat we goede ondernemers zijn die op verantwoorde wijze onze onderneming leiden. Het beeld van ons is toch nog vaak dat we het tegenovergestelde zijn."

'Teleurgesteld in de politiek'

Van der Weijden wist dat het doorgaan van de wietproef in Oost nog geen zekere zaak was: "Maar vanwege de nieuwe politieke wind blijkt het echt niet meer mogelijk. Dat is natuurlijk zeer teleurstellend."

"De politieke welwillendheid is veranderd", zegt Joachim Helms, coffeeshophouder en woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten. Hij vindt het opvallend dat ook CDA en CU tegen het plan hebben gestemd. "Het hele experiment is tot stand gekomen met een coalitie waarvan twee partijen nu zeggen dat ze het nooit wilden."

"Ik ben dus teleurgesteld in de politiek", zegt Helms. "Teleurgesteld voor de shops in Oost, maar ook voor de consument, want die zou het recht moeten hebben om te weten waar hun jointje vandaan komt."

'Genoeg keus'

Coffeeshophouder Van der Weijden dat wel de wietproef ook zonder Amsterdam een succes kan worden, vooral omdat het volgens hem aan de aanbodkant goed is geregeld. "Er doen genoeg professionele producenten mee die goede producten maken en daarnaast wordt er met ervaren retailers gewerkt. Het belangrijkste is dat de consument genoeg keus heeft en dat is volgens mij gelukt"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938