Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Israëlische president Herzog zondag aanwezig bij opening Nationaal Holocaustmuseum

7 maart 2024, 09.50 uur · Aangepast 7 maart 2024, 13.47 uur · Door AT5

De Israëlische president Yitzhak Herzog zal zondag aanwezig zijn bij de officiële opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Dat heeft het Joods Cultureel Kwartier bekendgemaakt. De president is er onder andere vanwege de Israëlische instellingen waar het Nationaal Holocaustmuseum mee samenwerkt. 

Flickr / World Economic Forum

Zondag opent koning Willem-Alexander het museum in de panden aan de Plantage Middenlaan van waaruit tienduizenden joden werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen, maar ook honderden kinderen werden gered. Vanuit Israël is president Herzog aanwezig om de opening bij te wonen. "Herzog vertegenwoordigt de vele Nederlandse Holocaustoverlevenden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerden en hij vertegenwoordigt de Israëlische collega-instellingen van het Nationaal Holocaustmuseum", aldus het Joods Cultureel Kwartier.

Het Cultureel Kwartier noemt de opening van het museum tijdens de oorlog tussen Israël en Gaza 'wrang', maar verwacht 'een waardige ceremonie die recht zal doen aan het grote nationale en internationale belang van ons museum'.

Maatregelen

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat in overleg met het Rijk er 'gepaste zichtbare en onzichtbare maatregelen' worden getroffen rondom de opening. De gemeente doet daar verder geen uitspraken over. 

Wat wel duidelijk is, is dat het gebied rond het museum op zondag tussen 11.30 en 15.30 uur wordt afgesloten met hekken. Dit afgesloten gebied omvat het deel van de Plantage Middenlaan tussen de Plantage Kerklaan en de Plantage Parklaan, en voor auto's tussen de Henri Polaklaan en de Plantage Parklaan. Ook wordt de tramhalte bij Artis opgeheven vanaf het begin van de dienstregeling tot 15.30 uur. 

Deze week nam AT5 alvast een kijkje in het museum met Holocaustoverlevende Anita Leeser-Gassan:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938