Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nationaal Holocaustmuseum krijgt 900.000 euro extra voor beveiliging

16 februari 2024, 09.56 uur · Aangepast 16 februari 2024, 14.03 uur · Door AT5

Het Nationaal Holocaustmuseum (NHM), dat binnenkort zijn deuren opent, krijgt 900.000 euro voor aanvullende beveiligingsmaatregelen. De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met het voorstel.

Het Nationaal Holocaust Museum, 2023 - AT5

De motie komt uit de koker van de ChristenUnie en Ja21 en kon op steun rekenen van bijna de hele Kamer, op de FvD-fractie na. Een woordvoerder van de ChristenUnie benadrukt dat de extra beveiliging niet direct te maken heeft met het toegenomen antisemitisme. Volgens de ChristenUnie komt het museum sowieso geld tekort voor de opening en opstart. Daar is beveiliging dus bij inbegrepen. 

De beveiligingsmaatregelen betreffen zowel het Nationaal Holocaust Museum op de Plantage Middenlaan als de Hollandsche Schouwburg die ertegenover staat. Op deze plek zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 50.000 Joden naar Duitse kampen afgevoerd.

De gemeente plaatste afgelopen week al een lange rij met keien voor het museum, volgens een woordvoerder van het holocaustmuseum ging het hier ook om een algemene veiligheidsmaatregel bedoeld om verkeer en publiek te scheiden.

Stijgende bouwkosten

Het is niet voor het eerst dat de overheid over de brug moet komen met extra geld voor het nog te openen museum. Eind vorig jaar kreeg het holocaustmuseum nog eens twee miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dat geld komt bovenop de 5,6 miljoen die het museum kreeg van de overheid voor de realisatie van het museum. Het Joods Cultureel Kwartier, dat het project ontwikkelt, heeft om deze extra bijdrage gevraagd vanwege de stijgende bouwkosten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938