Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Debat over beschermd stadsgezicht Sloterplas: praat u vooral niet over de nieuwe Meervaart 

13 maart 2024, 12.30 uur · Aangepast 16 maart 2024, 10.51 uur
Door Nicolai Brannan · Foto: AT5

Het was een hallucinerend uurtje debat woensdagochtend in de commissie Monumenten en Erfgoed: raadsleden bogen zich over de aanvraag van de Erfgoedvereniging Heemschut om de Sloterplas aan te wijzen als beschermd stadsgezicht. Maar als dat gebeurt: wat is zo’n status dan waard als het college en de coalitie (PvdA, GroenLinks en D66) toch een nieuwe Meervaart willen bouwen in het water van de Sloterplas?

Voorzitter van de commissie Carla Kabamba deelde voor het debat mede dat het niet mocht gaan over de nieuwe Meervaart. Dat onderwerp hoort thuis bij de commissie Ruimtelijke Ordening, vond de voorzitter na onder meer overleg met de raadsgriffie. 

Dat besluit zorgde voor verbazing bij met name de oppositie. Want hoe kun je praten over de toekomst van de Sloterplas als daar zeer waarschijnlijk het theater onderdeel van gaat worden? Zelfs in de raadsvoordracht over het aanwijzen van de Sloterplas als beschermd stadsgezicht wordt over het nieuwe theater geschreven. "De aanwijzing zal betrekking hebben op het gebied met inbegrip van de (nieuwbouw in de Sloterplas van de) Nieuwe Meervaart."

Geroezemoes

Wat volgde was een warrig debat, waar zowel de oppositie als de coalitie toch meermaals de ‘olifant in de kamer’ benoemde. De ene keer greep voorzitter Kabamba wel in, maar veelvuldig liet ze het lopen. Die aanpak leidde weer tot verontwaardiging en geroezemoes buiten de microfoons om door raadsleden. 

En als de raad straks in meerderheid akkoord gaat met de beschermde status - en daar heeft het alle schijn van - dan moeten aanpassingen in en rond de Sloterplas ‘zorgvuldig’ getoetst worden en ‘oog houden voor de cultuurhistorie’, zo staat in de raadsvoordracht van de verantwoordelijk wethouder Alexander Scholtes (D66). "Ik heb het idee dat de beschermde status een beetje een wassen neus gaat worden. Want wat is zorgvuldig? Wat wordt er eigenlijk beschermd?”, vroeg Remine Alberts van de SP zich af. 

Quote

"Bouwen, bouwen, bouwen, klinkt nu als beschermen, beschermen, beschermen"

Suleyman Aslami - D66-raadslid

Von Gerhardt (VVD): "We gaan iets beschermen met een reden die we daarna direct doormidden hakken."
De coalitie verdedigde het beschermde stadsgezicht voor de Sloterplas, maar ook tussen de regels door het nieuw te bouwen theater. Minderhoud (PvdA) noemde het – zoals de partij het wel vaker doet – een noodzakelijk investering in de cultuur van Nieuw-West. 

"Bouwen, bouwen, bouwen, klinkt nu als beschermen, beschermen, beschermen", sneerde Aslami (D66) naar de VVD. "Mag je per definitie nooit meer iets veranderen aan iets dat beschermd stadsgezicht?"

Von Gerhardt: "De VVD is van mening dat het mooie groen wat we nog hebben moet worden beschermd. Er mogen best wat bomen bij komen, of een riviertje uitgebaggerd worden. We moeten de natuurlijke oevers van de Sloterplas beschermen, daar past een nieuwe Meervaart niet in.”

AT5

De VVD noemde het aanwijzen van de Sloterplas als beschermd stadsgezicht een ‘trucje om bewoners van Nieuw-West een beetje tevreden te houden’.

Zorgvuldig

Wethouder Scholtes vond het ‘mooi’ om vanuit zijn portefeuille de discussie over de nieuwe Meervaart ook mee te maken. Eerder in het debat had hij zelf ook al aangegeven het prima te vinden om de vragen daarover ook te beantwoorden. 

Over het beschermd stadsgezicht zei de wethouder: "Het is niet bedoeld om alle ontwikkelingen stil te zetten. Met het beschermd stadsgezicht wordt met een grotere zorgvuldigheid gekeken bij ontwikkelingen. Het gaat om een gigantisch gebied."

En of die extra zorgvuldigheid bij het aanwijzen van de Sloterplas als beschermd stadsgezicht ook de nieuwe Meervaart kan tegenhouden? Dat is nog maar zeer de vraag. Scholtes: "Het kwaliteitsteam steunt deze locatie. Als straks het ontwerp van de Meervaart er komt, dan hebben zij ook weer de rol om het te toetsen."

Woensdagmiddag debatteert de commissie Ruimte Ordening over het ‘Stadscentrum Osdorpplein fase 2’, dat ook over de Meervaart gaat en dan mag er ook over het nieuwe theater gesproken worden, beloofde de voorzitter.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].