Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

GroenLinks niet tegen bomenkap voor Meervaart: "Niet heel hoogwaardig groen"

20 februari 2024, 20.11 uur · Aangepast 20 februari 2024, 21.11 uur · Door Stefan Bunschoten

De fractie van GroenLinks in stadsdeelcommissie Nieuw-West heeft geen bezwaar tegen de verplaatsing van een deel van theater de Meervaart naar de plek waar nu bomen staan. Het gaat om een deel van de zogeheten hoofdgroenstructuur. 

Pieter Nijhof, stadsdeelcommissielid van GroenLinks, zegt in principe voor die hoofdgroenstructuur te zijn. Als het groen op de hoek waar de Meervaart komt op andere plekken gecompenseerd wordt, vindt hij het toch acceptabel dat dit stukje bebouwd wordt.

"Ik weet niet of je hier bent geweest in het hoekje, het is niet echt heel hoogwaardig groen", zegt hij. "Mensen ervaren deze plek heel onveilig, ook 's avonds." Hij zegt dat hij zelf ook ervaart dat het er in de avonduren 'niet fijn' is om hard te lopen.

Quote

"Dit is dan net dat stukje waar wel groen is, daar geniet ik enorm van"

Buurtbewoner

Buurtbewoners die vandaag op dat stukje lopen denken er anders over. "Het is niet een hele groene buurt, maar dit is dan net dat stukje waar het wel groen, daar geniet ik enorm van. Ik zou het jammer vinden als dat weggaat", zegt een van hen. Een ander vindt dat bomen niet 'afgemaakt' moeten worden. "Bomen zijn belangrijk. Bomen geven zuurstof."

Om bij het theater te komen, zal er een weg worden aangelegd die van de Cornelis Lelylaan door het gras loopt. Een buurtbewoner hing daar vorig jaar lint op om de buurt ervan bewust te maken. Voor AT5 spant hij dat lint vandaag opnieuw. "Je mist toch een mooi stuk park", legt hij uit.

Adviescommissies

Al jaren wordt er gesproken over de mogelijke nieuwbouw van de Meervaart. Aanvankelijk waren daarvoor twee opties: sloop en nieuwbouw op de huidige locatie aan de Meer en Vaart of bouwen aan de Sloterplas. Omdat wethouders en coalitiepartijen niet wilden dat het theater jaren dicht zou gaan, werd voor een nieuwe plek gekozen.

Voor de nieuwe plek waren meerdere opties. Er volgden allerlei bijeenkomsten met de buurt, maar de locatie leek vooraf al vast te staan. Een meerderheid van de raad steunde die locatie in de zomer van 2021, maar een jaar later werd het theater wel verplaatst naar de hoek.

Vrijdag maakte het college van burgemeester en wethouders bekend dat de locatie mogelijk nog iets anders wordt. Adviescommissies hebben namelijk aangeraden om het theater niet alleen op het water te bouwen, maar ook op land. Het gebouw zou zo 'beter ingepast' worden in de omgeving.

Nijhof hoopt juist dat de nieuwe Meervaart een positief effect heeft op de omgeving. "Ik denk dat als dat theater hier gaat komen, dat het makkelijker gaat zijn om mensen te motiveren om mee te gaan in het investeren. Het gaat een enorme boost geven aan dit gebied." Hij bezocht naar eigen zeggen alle bewonersbijeenkomsten en merkte daar dat deze locatie 'voor heel veel bewoners een goed alternatief is'.

Het college van burgemeester en wethouders zei vrijdag nog voor een 'dilemma' te staan. In het derde kwartaal van dit jaar zal er tijdens een gemeenteraadsvergadering over de mogelijke aanpassing van het plan gestemd worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938