Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: demonstratie op vijftig meter afstand van Holocaustmuseum was proportioneel

15 maart 2024, 19.15 uur · Aangepast 21 maart 2024, 17.45 uur · Door Nicolai Brannan

Het toestaan van de pro-Palestina demonstratie op vijftig meter afstand van het Nationaal Holocaustmuseum afgelopen zondag was proportioneel. Dat zegt Femke Halsema in AT5's het Gesprek met de Burgemeester. "Ze moeten op hoor- en zichtafstand staan, dat staat gewoon in het internationaal recht vastgesteld. Daar moet ik mij aan houden."

AT5

Een straat verderop, de Plantage Westermanlaan, ligt op 170 meter afstand tot het museum. Niet logisch volgens Halsema om de afzetting daar te zetten. "U moet zich realiseren dat waar de demonstranten stonden alleen de aanvoerroute was voor auto's. De hele route was afgeschermd en afgesloten, vanaf de Portugese Synagoge tot aan het museum. De verwachting was dat mensen alleen in de auto zouden rijden tot aan het museum en daar uit zouden stappen, dan was de vijftig meter proportioneel."

Ze vervolgt: "Het gaat om proportionaliteit. U moet zich realiseren dat we in deze stad al lang de discussie hebben over demonstraties bij de abortuskliniek. Die afstand is nu twaalf meter. We hebben elkaar heel vaak juridisch laten adviseren, dan wordt ons negatief geadviseerd. Je stelt de demonstranten dan onvoldoende in de gelegenheid."

Toen Halsema zelf voor het museum uit de auto stapte schrok ze ook. "Ik heb toen ook gebeld met de driehoek die aanwezig was in het commandocentrum. Ik heb toen wel gezegd: dit is overweldigend, hard, luid en dichtbij. Niet te dichtbij. Er waren echt geen gronden in de wetgeving om mensen naar achter te plaatsen. Het was wel akelig wat er werd geroepen, maar mensen stonden achter de hekken."

Quote

"Wij kunnen niet de demonstratievrijheid en grondrecht opschorten tijdens zo'n bijeenkomst”

Burgemeester Halsema

Volgens de burgemeester had in de voorbereiding ook gekozen kunnen worden voor de straat aan de overkant als demonstratielocatie. "Misschien was dat handiger geweest. En dan alsnog hadden de auto's en de Holocaustoverlevenden met zijn achterkleinkind er langs heen gemoeten, want zijn auto stond bij Artis."

En dus moet zo'n demonstratie zoals zondag gewoon kunnen, vindt Halsema. "Wat ik hieraan ingewikkeld vind: ik vind het verschrikkelijk dat de Joodse gemeenschap zich hierdoor geïntimideerd heeft gevoeld. Ik weet hoe ze zich onder druk voelen gezet sinds 7 oktober, maar demonstraties zijn rumoerig, luid en kunnen onverkwikkelijk zijn. Ik vind het geluid uit de Tweede Kamer om dan het demonstratierecht maar te gaan begrenzen een slecht signaal."

Gisteravond sprak de burgemeester met de Joodse gemeenschap. Dat was 'stevig, maar goed' volgens Halsema: "We kennen elkaar heel goed - er zijn veel bijeenkomsten geweest in de ambtswoning na 7 oktober. Het was ook een vertrouwd overleg. Wat niet wegneemt dat er verschillen van mening blijven."

Ze besluit: "Wij kunnen niet de demonstratievrijheid en grondrecht opschorten tijdens zo'n bijeenkomst. Die gelden altijd, elke dag."

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].