Ajax pakt toch nog punt bij Sparta

17 maart 2024, 18.47 uur · Door Frank van der Meijden

Ajax heeft vandaag een punt gepakt op bezoek bij Sparta. De Amsterdammers kwamen met 2-0 achter, maar dankzij doelpunten van Chuba Akpom en Steven Bergwijn werd er alsnog een gelijkspel uit het vuur gesleept.

AT5 / Sammie van den Broek

Ajax-trainer John van 't Schip koos er dit duel voor om weer in een 4-3-3 systeem te spelen. Jordan Henderson stond naast Ahmetcan Kaplan in het hart van de defensie. Ajax had in de openingsfase wel de controle, maar kwam niet tot grote kansen. Tot overmaat van ramp moesten de Amsterdammers bij de eerste poging van Sparta gelijk een tegendoelpunt incasseren.

Arno Verschueren brak namens de Kasteelheren de ban. De Belgische spits kreeg veel vrijheid in het strafschopgebied en schoot bekeken raak achter Diant Ramaj. Na de 1-0 moest Ajax, zoals wel vaker de laatste tijd, in de achtervolging. Anton Gaaie zag allereerst zijn schot gekeerd worden door Sparta-doelman Nick Olij en een ingestudeerde vrije trap van Henderson vlak voor de rust werd eenvoudig verdedigd door de thuisploeg.

Vlak na rust moest Ajax wederom een tegendoelpunt incasseren. Weer was Verschueren de doelpuntenmaker. De aanvaller veranderde een schot van Pelle Clement succesvol van richting: 2-0. In de 65e minuut kwam Ajax op wilskracht terug in de wedstrijd. De ingevallen Chuba Akpom kopte fraai raak na een goede voorzet van Henderson.

Weer rood voor Ajax

In de slotfase probeerde Ajax de defensie van Sparta kapot te spelen en werd de druk groter en groter. Brobbey was opnieuw dicht bij, maar het schot van de spits ging naast. Vlak voor tijd kwam uiteindelijk alsnog de gewenste gelijkmaker. Bergwijn bekroonde zijn rentree door de 2-2 te maken. De aanvaller gleedt een voorzet van Akpom binnen de tweede paal.

In de hectische slotfase kreeg Kaplan nog de rode kaart na het neerhalen van Charles-Andreas Brym. Het was de vijfde rode kaart voor Ajax in zeven wedstrijden. In de slotseconde kwam zowel Sparta als Ajax niet meer tot een doelpunt.