Start van hoofdcontent

Zuid

nl

'Om het leven gebrachte man (52) woonde via HVO-Querido in woning Oud-Zuid'

20 maart 2024, 14.23 uur · Aangepast 20 maart 2024, 17.39 uur · Door AT5

De 52-jarige man die vermoedelijk door een misdrijf om het leven kwam in een woning aan de Balthasar Floriszstraat in Zuid, woonde daar sinds enkele maanden via HVO-Querido. Hij zou geregeld voor overlast hebben gezorgd.

Inter Visual Studio / Robby Hiel

Dat meldt Het Parool. Het slachtoffer kreeg de woning in Oud-Zuid afgelopen zomer toegewezen door HVO-Querido, de organisatie die daklozen en mensen met psychische problemen of een drugsverslaving helpt om hun leven weer op orde te krijgen.

Regelmatig overlast

Buurtbewoners zeggen tegen de krant dat het geregeld een komen en gaan zou zijn geweest in de woning en dat er in het trappenhuis regelmatig een sterke wietlucht hing. Ook zou hij regelmatig voor overlast hebben gezorgd door 's nachts hard te gillen. Meermaals werd de politie gebeld en enkele maanden geleden kwam de politie erbij vanwege een hoogoplopend conflict met een buurman. Anderen zeggen tegen de krant dat hij ook best vriendelijk kon zijn.

Hoewel HVO-Querido in eerste instantie niet wilde reageren, heeft de organisatie aan het einde van de middag een schriftelijke reactie gegeven. Bij de zorgorganisatie zijn diverse meldingen gedaan van overlast, waarop naar eigen zeggen actie op is ondernomen. De gehele reactie staat onderaan dit artikel.

Politieonderzoek

Wat zich precies heeft voorgedaan in de woning wordt onderzocht. Wanneer de man is overleden is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het lichaam van de man al zeker enkele dagen in de woning moet hebben gelegen. "De stank is niet te harden", liet een omwonende gisteren weten aan AT5.

 Uit onderzoek van AT5 bleek dat het eerder misging in Noord en West toen beider buurmannen compleet doordraaiden met een dodelijke steekpartij tot gevolg.

Reactie HVO-Querido

“We zijn geschrokken van deze situatie en bedroefd over het overlijden van onze cliënt. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. We beseffen dat dit diepe indruk heeft gemaakt op de buurtbewoners en natuurlijk op onze medewerkers. Wij zijn direct gestart met een onderzoek. Hier betrekken we de ketenpartners -Actiecentrum Veiligheid, Stadgenoot, Meldpunt Zorg & Overlast en de politie- bij met wie we de cliënt vanaf het begin hebben ondersteund.

Daarnaast vinden we het zeer vervelend dat omwonenden in deze buurt eerder overlast hebben ervaren van deze bewoner. Er zijn diverse meldingen gedaan bij ons en/ of de ketenpartners. De meldingen die binnenkwamen hebben we serieus genomen. Daar hebben we ook actie op ondernomen. Zo hebben we vaker contact gehad met onze cliënt en de buurtbewoners. Daarnaast is er meer onderling overleg geweest met onze ketenpartners en er is meer begeleiding geboden aan onze cliënt. 

Streven is altijd om overlast te beperken binnen de mogelijkheden die we hebben, maar iemand ook de kans te geven zich te herpakken. We zijn gewend om mensen in kwetsbare situaties, met soms complexe problematiek, te begeleiden. En daar hoort ook bij dat zij soms voor overlast kunnen zorgen. Die mensen zijn er. En wij zijn er voor hen. We blijven ons altijd vol overtuiging voor hen inzetten.

De politie onderzoekt de situatie momenteel. We werken daar uiteraard aan mee. Vanzelfsprekend gaan we de gebeurtenis op basis van de uitkomsten van het onderzoek met alle betrokken partijen evalueren.”