Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Miniserie Kronieken van Rob #8: hemelvaart

23 maart 2024, 11.44 uur · Aangepast 26 maart 2024, 12.49 uur · Door Waldy van Geenen

In de serie Kronieken van Rob vertelt Amsterdammer Rob van Delden over de wervelwind die zijn leven is. Van een carrière als sekswerker en professioneel windsurfer, tot drugsdealer en adrenalinejunk. In deze laatste aflevering vertelt Rob over zijn bezoek aan de hemel en ontmoeting met God en Jezus.

Het gebeurde op een doorsnee zondag. Rob lag ‘s avonds op bed tv te kijken zoals altijd. Alles was zoals altijd, totdat zijn drie katten allemaal tegelijkertijd rustig op zijn schoot kwamen liggen. “Dat doen ze normaal nooit, laat staan allemaal. Ik wist toen al dat er iets vreemds was.” Rob is opgetogen aan het vertellen over wat er daarna gebeurde. Volgens hem kwam hij toen al zwevend van zijn bed af. “Het was net als in The Exorcist of The Omen. Ken je die films?” 

Voor Rob het wist, maakte hij een reis door het heelal en zag hij de mooiste dingen om zich heen. “Prachtige sterrenhemels en kleuren. Totdat ik in de hemel kwam. Daar waren alleen maar wolken om me heen en stond ik voor een poort met een wachter. En daarna mocht ik bij God en Jezus komen.” Voor de niet gelovige Rob is het een bijzonder gegeven, hij heeft God altijd gehaat en vaak ook de schuld gegeven van alle misère in zijn leven.

AT5
Quote

"Ik ben geen predikant, maar ik kan op mijn manier mensen helpen"

Rob van Delden

Volgens Rob is hij vervolgens door God teruggestuurd naar de aarde om de blijde boodschap te verkondigen. “Ik ben geen predikant, maar ik kan wel op mijn manier evangeliseren. Ik kan met mijn ervaringen verslaafden en dronkaards helpen. Dat wil ik gaan doen samen met mijn vriend Aart van het Leger des Heils.”

Hoewel Rob nooit gelovig is geweest komt hij al sinds jaar en dag over de vloer bij het Leger des Heils voor een maaltijden en een praatje. Na zijn ongelooflijke ervaring in de hemel, besluit hij zijn officiële belijdenis te doen in de kerk. Het zou zijn opname moeten worden in de christelijke gemeenschap. “Ik heb nog nooit zoiets gedaan. Spreken voor zoveel mensen”, vertelt Rob na zijn belijdenis. “Het was alsof ik daar zonder kleren stond.” 

AT5

Hemelvaart of psychose?

Wat een nieuwe start voor Rob moet zijn, wordt iets later ruw verstoord door een brief van een psychiater die hem onderzocht na een inzinking weken eerder in de kerk. Rob claimrecht toen met de duivel in gevecht geweest te zijn. Volgens de voorlopige diagnose heeft Rob een psychose gehad en kan zijn ervaring in de hemel dus een hallucinatie zijn geweest.

“Ik weet nu even niet wat ik moet denken, misschien is het helemaal niet gebeurd”, reflecteert Rob gedesillusioneerd. Hij vraagt zich hard op wat hij nu nog met zijn missie moet. “Ik zou mezelf voor de gek houden als ik nu nog ga doen alsof ik god heb ontmoet. Ik weet het even niet nu.” In deze laatste aflevering van de serie zoentje hoe Rob probeert om te gaan met deze nieuwe werkelijkheid, nadat hij dat herboren te zijn als christen.

De miniserie ‘Kronieken van Rob’ is onderdeel van het programma Damsko.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938