Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders doodgeschoten Sammy Baker en politie staan 'in principe' open voor mediation

27 maart 2024, 18.00 uur · Aangepast 27 maart 2024, 18.10 uur · Door Niels van Steijn

Zowel de ouders van de in 2020 doodgeschoten Sammy Baker als de politie zien mogelijkheden voor mediation in de civiele procedure tussen de partijen. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij civiele rechter. De ouders startten jaren geleden de procedure nadat hun zoon in verwarde toestand werd doodgeschoten door politieagenten, onterecht in hun ogen. 

AT5

Tot vandaag hadden zowel de ouders als de politie naar eigen zeggen nooit nagedacht over mediation. Vertegenwoordigers van de politie zeiden vandaag dat de gebeurtenissen geen aanleiding hebben gegeven om daartoe over te gaan. 

"Wij hebben het er net op de gang wel over gehad zijn bereid om - als de ouders daartoe bereid zouden zijn -  daarover in overleg te gaan. Wij kunnen dit nu niet zelf besluiten", aldus de advocaat van de politie. Justine Seewald-Krieger, de moeder van Sammy Baker reageerde voor de camera van AT5 dat ze deze uitkomst niet had verwacht: "Er was veel dynamiek in de rechtszaal. Wat er allemaal gebeurde hadden we niet verwacht, maar we denken dat de uitkomst vrij positief is."

Sammy Baker - AT5

Aangifte tegen agenten

Een eventueel bemiddelingstraject staat los van het feit dat de ouders, samen met hun advocaat Richard Korver, aangifte hebben gedaan tegen de betrokken agenten. Het Openbaar Ministerie besloot eerder de agenten niet te vervolgen, maar na nieuw onderzoek is er volgens de familie genoeg bewijs dat de agenten niet uit zelfverdediging handelden en ze de 23-jarige Duitser onterecht doodschoten. 

In totaal zijn er drie onderzoeken uitgevoerd, twee in het kader van de civiele zaak tussen de ouders en de politie. Daarnaast maakte het Brits onderzoeksbureau Forensic Architecture, in opdracht van de familie, een reconstructie van de middag die Sammy Baker fataal werd. 

De ouders willen dat de betrokken agenten strafrechtelijk verantwoording afleggen voor het doodschieten van hun zoon. Daarnaast zeiden ze te willen voorkomen dat mensen die in psychische nood verkeren in de toekomst opnieuw door het optreden van de politie komen te overlijden. Dit hopen ze mede door het doen van deze aangifte te bewerkstelligen. Ze vertellen nog elke dag te lijden onder het gemis van hun zoon.

De familie heeft het Openbaar Ministerie gevraagd de aangifte in behandeling te laten nemen door een ander parket dan Amsterdam. Het OM heeft inmiddels laten weten dat dat niet zal gebeuren. 

De dood van Sammy Baker

Drie jaar geleden werd de 23-jarige Sammy Baker, een Duitse fitness-influencer, in Amsterdam doodgeschoten door politieagenten.

Sammy is die dag in de stad om zijn verjaardag te vieren en brengt een bezoek aan een coffeeshop in het Wallengebied, waar hij meerdere joints deelt met vrienden en spacecake eet. Even later begint hij verward gedrag te vertonen en raakt vermist. Zijn moeder is ongerust en reist af naar Amsterdam waar ze hem in Nieuw-West aantreft. 

Ondertussen is de politie ook op zoek naar Baker. Wanneer een agent hem lopend probeert te benaderen rent Sammy op blote voeten weg, achtervolgd door meerdere agenten. De achtervolging eindigt in een omheinde binnentuin aan de Honselersdijkstraat, op zo'n drie minuten lopen van de Poeldijkstraat. Met zijn moeder en de vriend op een paar honderd meter afstand loopt hij rond met een mes op zijn keel en polsen. 

Verschillende agenten vragen hem in het Engels, Duits en Nederlands zijn mes los te laten. Maar dat gebeurt niet. "We are here to help you", hoor je een agent op videobeelden schreeuwen. Om de agenten te beschermen tegen Sammy en zijn mes, wordt een hondengeleider ingezet. Maar tegen aanwijzingen van zijn leidinggevende in, besluit hij de Duitser van achteren te benaderen.

De agent pakt Sammy bij zijn nek en brengt hem naar de grond. Eenmaal op de grond raakt Baker in paniek terwijl agenten hem onder controle proberen te krijgen. Tijdens de worsteling besluiten twee agenten te schieten, de Duitser overleeft de politiekogels niet. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938