Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Geldersekade nog verder op slot: "Je moet aan alle kanten nadenken"

12 april 2024, 07.00 uur · Aangepast 12 april 2024, 08.45 uur · Door Stefan Bunschoten

Sinds deze week hebben fietsers in het centrum het nóg iets lastiger. Een tweede deel van de Geldersekade is afgesloten en dat komt voor veel van de fietsers als een verrassing. Het was aanvankelijk ook niet de bedoeling dat dit deel nu al dicht zou gaan.

Het gaat om het deel tussen de Binnen Bantammerstraat en de Prins Hendrikkade. De Geldersekade was daarnaast al maanden dicht tussen de Nieuwmarkt en de Binnen Bantammerstraat. Omrijden kan onder meer aan de andere kant van de gracht, maar daar rijden de fietsers dan wel tegen het verkeer in.

Het is voor fietsers de zoveelste afsluiting. "Vandaag is deze kant is afgesloten. Dus ik weet niet wat voor probleem ik morgen dan tegenkom", zegt een bestuurder van een fatbike. Een fietser staat er nuchter in. "Er is elke keer weer iets afgesloten. Je leert er mee leven in Amsterdam, haha."

Sommige bewoners keken vreemd op toen het tweede deel van de Geldersekade afgelopen maandag dicht bleek. De gemeente schreef namelijk eerder in een brief dat dit pas zou gebeuren in juni, als het werk aan het deel tussen de Nieuwmarkt en Binnen Bantammerstraat afgerond zou zijn en dat deel van de straat wel weer open zou zijn.

Quote

"Nu zitten we helemaal opgesloten op de Geldersekade"

Buurtbewoner

"Nu zitten we helemaal opgesloten op de Geldersekade als je hier woont", zegt een van hen. "Want het betekent dat je aan alle kanten moet nadenken: hoe kom ik bij mijn huis, hoe kom ik bij mijn winkels?" Een andere bewoner voorspelt wel dat het eindresultaat mooi wordt. "Dan zal je mij ook niet meer horen, dan ben ik er ook trots op. Aan de ene kant valt het wel mee. Maar ik heb de hele dag hard gewerkt. En dan wil ik naar huis..."

Reactie stadsdeel Centrum

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum zegt dat het aanvankelijk de bedoeling was dat netbeheerder Liander de komende maanden tussen de Binnen Bantammerstraat en de Prins Hendrikkade alleen op de parkeervakken zou werken aan het vervangen van de gasleiding en het verzwaren van het elektranet.

"Op locatie bleek toch dat Liander meer ruimte nodig had om hun werk te kunnen doen", stelt de woordvoerder. "We hebben toen besloten om de straat af te sluiten voor doorgaand verkeer om zo een goede tijdelijke doorgang te maken voor voetgangers en bestemmingsverkeer."

De vervroegde afsluiting leidt niet tot een snellere afronding van alle werkzaamheden, die volgens de planning in oktober van dit jaar pas klaar zijn. "We winnen weliswaar extra tijd, maar de planning blijft gelijk", zegt de woordvoerder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938