Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder De Miranda hoofdrol in theatershow: "Hij verdient meer dan een zwembad"

15 april 2024, 13.47 uur · Aangepast 15.34 uur · Door Jesler Bos

In de voorstelling 'Café 749' die nu te zien is in de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat, wordt de vooroorlogse wethouder Salomon de Miranda geëerd. Volgens de makers staat hij symbool voor het aanpakken van problemen in de stad waar we nu ook weer mee kampen, zoals de woningkrapte. De show is gemaakt als voorproefje op het 750-jarig jubileum volgend jaar. 

AT5

Het toneelstuk is een samenwerking tussen het Amsterdam theatergezelschap Orkater en het Amsterdams Andalusisch Orkest, en wordt gespeeld ter ere van het 750-jarige jubileum van de stad volgend jaar. Dat moet volgens de makers gevierd worden, maar is ook een tijd voor reflectie. In het toneelstuk wordt daarom dieper ingegaan op huidige problemen zoals de woningnood.

"Gesprekken gaan altijd over heb je nog een kamer, waar ga ik over een half jaar wonen, kunnen mijn kinderen hier nog wonen. We willen laten zien dat er wel wat aan gedaan kan worden, net als De Miranda deed", vertelt theatermaker Geert Lageveen. 

Salamon de Miranda zorgde voor betaalbare woningen, was verantwoordelijk voor de aanleg van het Amsterdamse Bos en de Centrale Markthal, waar Amsterdammers goedkoop vers voedsel konden kopen. Volgens Geert Lageveen en Leopold de Witte, die het theaterstuk samen schreven, werd het daarom nu eens hoogtijd voor meer erkenning. "Hij heeft ongelooflijk veel voor de stad betekend, want hij ging bouwen, bouwen, bouwen. Dat deed hij samen met Wibaut. Die kreeg een standbeeld en een drukke straat. De Miranda kreeg een zwembad", aldus Lageveen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938