Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur wil aantal riviercruiseschepen halveren

16 april 2024, 16.28 uur · Aangepast 16 april 2024, 16.48 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Als het aan het stadsbestuur ligt, is het aantal riviercruiseschepen dat jaarlijks naar de stad komt in 2028 gehalveerd. Dat zorgt voor minder drukte en uitstoot, maar ook voor minder toeristenbelasting en minder inkomsten voor rederijen en hotels. 

Op dit moment gelden er vanuit de gemeente nog geen beperkingen voor het aantal riviercruiseschepen dat hier kan aanmeren. Het waren er vorig jaar iets meer dan 2100, terwijl het er in 2011 nog iets meer dan 1300 waren. De gemeente verwacht dat het aantal nog verder groeit zonder regelgeving.

Gefaseerde halvering

Het college van burgemeester en wethouders wil daarom dat er in 2028 niet meer dan 1150 riviercruiseschepen naar de stad komen. Dat moeten dan de meest duurzame schepen zijn. Het gaat om een gefaseerde halvering, de komende jaren moet het aantal riviercruiseschepen ook al omlaag gaan. 

"De balans in de stad moet beter: voor de leefbaarheid van bewoners en voor het klimaat", vindt wethouder Hester van Buren (Haven). "Riviercruise draagt bij aan de drukte en uitstoot in de stad, met toeristen, overnachtingen, busbewegingen en bevoorradingsverkeer."

Toeristenbelasting 

Van Buren spreekt van een 'aanzienlijke beperking die ook financiële consequenties heeft'. De riviercruise zou nu direct en indirect 147 miljoen en 1.630 banen opleveren. Dat bedrag en dat aantal banen zou ook halveren, verwacht de wethouder. Verder levert het de gemeente zelf 0,75 miljoen minder inkomsten op aan toeristenbelasting en krijgt de gemeente minder dividend als aandeelhouder van het havenbedrijf.

Het stadsbestuur kijkt ook nog naar de zeecruiseschepen. Daar moet rond de zomer meer bekend over worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938