Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Structuur bij Ajax uitgelegd: wie is nou echt de baas?

19 april 2024, 14.30 uur · Door Sammie van den Broek

Het is crisis bij Ajax, en niet zo’n beetje ook. Los van - of misschien juist door al deze chaos - valt er iets op bij Ajax: de ingewikkelde bestuursstructuur binnen de club. Want wie is nou eigenlijk de baas? Onze Ajax-watcher Sammie van den Broek legt het allemaal uit.

Een uitleg over de huidige situatie in de club begint in 1998. Dat is het jaar dat Ajax naar de beurs gaat. Door die beursgang verandert de structuur binnen de club aanzienlijk. Er is nu een dagelijkse leiding, die gaat over het zakelijke deel van de club. 

Zo is er een technisch directeur, een financieel directeur, een directeur voetbal en een commercieel directeur. Dan is er nog een algemeen directeur, die al die functies overziet. Je zou kunnen zeggen: de algemeen directeur is de baas bij Ajax. Maar daar houdt het niet op.

Belangrijke stem voor de leden

Want boven de directie is er ook nog een rvc, dat is de raad van commissarissen. Deze mensen controleren de directie van Ajax. En niet onbelangrijk: ze kiezen ook de mensen die deze functies bekleden. Vormgeving van dagelijkse leiding. Duidelijk: de rvc is de baas. Zij controleren de directie en kiezen dus ook de mensen die in die rvc zitten. Maar, moet dan niet ook de rvc gecontroleerd worden? Jazeker.

Dat doet de bestuursraad. Die kiest de mensen die in de rvc komen. Daarnaast controleert de bestuursraad dus ook de rvc. De raad wordt gekozen door de ruim zevenhonderd leden van Ajax met stemrecht. Die leden hebben bij elkaar 73 procent van de aandelen. Zij vertegenwoordigen ook de fans. 

AT5

Nu lijkt het erop dat de rvc en de bestuursraad met elkaar botsen. En dat komt door de situatie rondom Kroes, die is geschorst door de rvc. De rvc wil Kroes ontslaan, maar er zijn leden in de bestuursraad die Kroes nog een kans willen geven. 

Vergadering waar veel van afhangt

We weten nu wie de baas is van wie bij Ajax. Maar wie uiteindelijk de macht heeft, dat gaan we zien op 21 mei. Want dan is er een aandeelhoudersvergadering. Dan wordt ook het ontslag van Kroes besproken met de leden van Ajax.

Volgens de statuten van Ajax kan de bestuursraad het ontslag van Kroes niet tegenhouden. Wel kan de raad het vertrouwen opzeggen in de rvc. Er zou nog een bizarre situatie kunnen ontstaan: dat is zo als de rvc Kroes wegstuurt en de bestuursraad de rvc. Of dat scenario werkelijkheid wordt zal blijken na die belangrijke vergadering op 21 mei.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938