Start van hoofdcontent

Zuid

nl

Extinction Rebellion blokkeert weer A10 Zuid: "Wereld redden belangrijker dan Koningsdag"

27 april 2024, 12.00 uur · Aangepast 27 april 2024, 17.03 uur · Door AT5

Tientallen demonstranten van Extinction Rebellion hebben de A10 Zuid opnieuw geblokkeerd. Ze liepen even na 12.00 uur de snelweg op. Rond 13.15 uur greep de politie in. Inmiddels zijn alle demonstranten weggehaald en is de snelweg weer toegankelijk voor verkeer.

De demonstranten verzamelden zich 's ochtends op het grasveld ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. Ze liepen rond 12.00 uur de helling die naar de snelweg leidt op. Niet lang daarna liepen ze de snelweg op.

De driehoek (gemeente, politie en justitie) heeft de demonstratie vooraf verboden. Via een bericht op X liet de gemeente rond 12.15 uur weten dat er ingegrepen gaat worden. "Demonstranten hebben de A10 betreden voor een verboden demonstratie. De politie gaat zich voorbereiden om op te treden."

Rond 12.30 uur waarschuwde de Mobiele Eenheid de demonstranten. Ze kregen een kwartier de tijd om de snelweg te verlaten. De gemeente schreef daarnaast op X dat de demonstratie door burgemeester Halsema 'formeel ontbonden' is. "De demonstratie zal worden beëindigd en de demonstranten worden verwijderd van de A10." 

Op foto's is te zien dat de klimaatactivisten opnieuw auto's hebben ingezet om de snelweg even verderop te blokkeren. Bij een aantal auto's stond al snel een arrestantenbusje. Daar werden meerdere demonstranten opgepakt. Toch lukte het een aantal demonstranten om met grote spandoeken op de lege snelweg naar de rest van de groep te lopen. 

"Ik vind het belangrijker om de wereld proberen te redden dan Koningsdag te vieren", zei een van hen. "Ik heb geen andere keuze, om eerlijk te zijn."

Na meerdere waarschuwingen werden de eerste demonstranten rond 13.15 uur opgepakt. De politie had ongeveer een halfuur nodig om iedereen op te pakken en in bussen van het GVB te zetten. 

Deze demonstranten zijn op de Driemondweg in Zuidoost afgezet. Na eerdere blokkades werden ze niet vervolgd en beboet, ook werden hun identiteitsgegevens niet opgeschreven. Dat was nu bij de meeste demonstranten ook het geval. 

De activisten hebben al twee keer eerder de A10 Zuid geblokkeerd. Ze konden de snelweg op lopen nadat andere demonstranten in gehuurde auto's of op fietsen even verderop voor het eerst het verkeer blokkeerden. Een derde poging eind maart mislukte, omdat de politie toen wel de gehuurde auto's meteen in beslag kon nemen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938