Start van hoofdcontent

Oost

nl

Fietsers massaal de stoep op bij afgesloten tunnel Torontobrug: "Erger me er gruwelijk aan"

15 mei 2024, 13.00 uur · Door Stefan Bunschoten

De gesloten fietstunnel onder de Torontobrug zorgt niet alleen voor irritatie bij fietsers, maar ook bij voetgangers en buurtbewoners. De normaal rustige stoep wordt nu, tegen de regels in, gebruikt door grote aantallen fietsers. Een deel rijdt daarna een heel stuk verder via de stoep. 

De gemeente wil dat fietsers omrijden via bijvoorbeeld de Wibautstraat, maar veel van hen zien dat niet zitten. "Ik vind het irritant dat fietsers tegenwoordig niet meer afstappen", zegt een voetganger. "En helemaal de snelle fietsers. Die fietsen met een noodvaart de voetgangers voorbij. En daar erger ik me gruwelijk aan."

"Ik kon niet verder fietsen", verklaart een fietser die ook op de stoep reed. "Ik volgde eigenlijk de fietser voor mij. Ik lette helemaal niet op de bordjes. Want laten we wel wezen, als je de regels moet volgen in Nederland dan kom je helemaal nergens."

De tunnel is sinds maandag afgesloten om onder meer schade aan het beton te herstellen. Toch wordt er nog niet gewerkt en dus duwde iemand dinsdagmiddag het hek alvast open. Het leidde ertoe dat fietsers die door die opening gingen aan de andere kant van de brug vastzaten.

Quote

"Maar helaas, Amsterdam zit vol verrassingen"

Fietsers

Een van die fietsers erkende dat het niet helemaal goed ging. "Nee, dat kun je wel zeggen ja. Ik denk, ik kan er wel tussendoor. Maar helaas, Amsterdam zit vol verrassingen."

De tunnel blijft nog tot zeker begin juli afgesloten. 

Reactie gemeente:
Wij hebben inderdaad ook gezien dat er veel fietsers via de stoep alsnog via de voetgangerstunnel doorreden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en vervelend voor de bewoners. Aan het einde van de middag is gisteren ook de voetgangerstunnel afgezet. We houden nauwlettend in de gaten of dit voldoende is om fietsers direct naar de aangegeven omleiding te bewegen. De werkzaamheden worden vandaag hervat.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938