Start van hoofdcontent

Stad

nl

Concertgebouw annuleert optreden Israëlisch strijkkwartet om veiligheidsredenen

14 mei 2024, 17.15 uur · Aangepast 14 mei 2024, 20.07 uur · Door AT5

Het Concertgebouw heeft de twee concerten die het Israëlische strijkkwartet Jerusalem Quartet zou geven geannuleerd. Een woordvoerder zegt dat zij dit hebben gedaan om de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en de muzikanten te garanderen. 

Hans Roggen

Het strijkkwartet zou aankomende donderdag en zaterdag een optreden geven van ongeveer twee uur in de kleine zaal van het Concertgebouw. De concerten zijn geannuleerd 'vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam'. Een woordvoerder van het Concertgebouw laat aan AT5 weten dat er demonstraties zijn aangekondigd voor het gebouw rond de optredens. 

Rond eerdere optredens van het ensemble zijn al meerdere keren protesten geweest, omdat de groep onder andere cultureel ambassadeur is van Israël. Zo werd begin dit jaar al een concert van het kwartet verstoord in het Muziekgebouw aan 't IJ door een groep pro-Palestijnse demonstranten. Eind februari werd een opvoering in Den Haag ook verstoord. 

De bezoekers die al een kaartje hadden gekocht zijn per mail geïnformeerd over de annulering. 

Quote

"Uw handelen heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord 'cancelcultuur'"

Centraal Joods Overleg in een brief aan de Concertgebouwdirecteur

Het Centraal Joods Overleg reageert 'met totaal ongeloof' op de annulering van de concerten. "Uw handelen heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord 'cancelcultuur'. U capituleert. U laat het rapaille hier de boel overnemen", dat schrijft de voorzitter van het CJO in een brief aan de directeur van het Concertgebouw. 

Het CJO dringt het Concertgebouw erop aan om de opvoering van het kwartet door te laten gaan. "Ja, het Jerusalem Quartet bestaat uit vier musici uit Israël. Dit rechtvaardigt op geen enkele wijze om zich tegen hun concert te verzetten. Uw keuze voor dit kwartet was er een uit muzikale overwegingen. Blijf daarbij en laat niets u ervan weerhouden om datgene te doen wat uw doelstelling is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938