Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geld voor brug bijna binnen: "Zou mooi zijn als Den Haag meebetaalt, we zijn wel de hoofdstad"

16 mei 2024, 15.40 uur · Aangepast 16 mei 2024, 15.51 uur · Door Nicolai Brannan

Het geld voor de eerste brug naar Noord is bijna binnen, maar voor het laatste deel van de totale rekening kijkt Amsterdam toch nog steeds naar Den Haag. Het college reserveert nu al in totaal 220 miljoen euro en de Vervoerregio draagt nog eens 100 miljoen bij. Hoeveel geld er nog extra nodig is, weet wethouder van financiën Hester van Buren (PvdA) nog niet. "We moeten ook nog geld hebben voor de wegen naar de brug. Er wordt nu hard gerekend aan de totale kosten."

De totale kosten voor alleen de brug werden eerst op zo'n 300 miljoen euro geschat. Vanwege de stijgende bouwkosten is dat bedrag inmiddels opgelopen tot 310 miljoen euro. Alleen heeft de stad dan nog geen wegen naar de brug toe, die toch essentieel zijn. En dus moet er nog ergens geld gevonden worden. 

"Ik weet niet hoeveel geld we nog nodig hebben. Het zou mooi zijn als Den Haag meebetaalt. We zijn wel de hoofdstad. We hebben voldoende geld gereserveerd, die brug gaat er gewoon komen", zegt Van Buren bij de presentatie van de Voorjaarsnota.

Meevallers

Vandaag gaf de wethouder een update over de financiële stand van zaken in Amsterdam. Het gaat goed met de stad, maar de meevallers zijn vooral incidenteel van aard. 

Quote

"We willen ook niet rucksichtslos bezuinigen"

hester van buren, pvda-wethouder financiën

De Voorjaarsnota werd bekendgemaakt op het moment dat er in Den Haag de nieuwe coalitiepartijen hun onderhandelingsresultaten presenteerden.

Van Buren: "Het is een gekke, rare dag. Ik ben gisteravond ook wat later naar bed gegaan. Ik heb mij nog niet helemaal kunnen verdiepen in het onderhandelingsakkoord. Het heeft zeker denk ik negatieve gevolgen voor Amsterdam. Er is nog niets gedaan aan wat ik kan zien om het gemeentefonds te herstellen: het ravijn. Ik heb echt heel vluchtig gekeken en nog niet gezien hoe ze alles gaan betalen, daar ben ik als wethouder financiën geïnteresseerd in."

De wethouder vindt een rechtse regering ingewikkeld. "Ik maak me druk om de polarisatie. In Amsterdam proberen we iedereen erbij te laten horen en thuis te laten voelen. Ik betwijfel of dat voor heel Nederland blijft gelden als ik kijk naar het nieuwe kabinet." Dat haar partijgenoot Ronald Plasterk wordt genoemd vindt Van Buren "een verrassende keuze".

AT5

Ravijn

Het gaat nu dus financieel goed met Amsterdam, maar volgens Van Buren hangen er nog steeds donkere wolken boven de stad. Er staat nog steeds een verlaging van het gemeentefonds in de financiële boeken van de landelijke politiek. "Zoals het er nu voorstaat hebben we in 2027 een ravijn van veertig miljoen euro, dan moeten we structurele bezuinigingen gaan doorvoeren. Er zijn veel kleine gemeente die echt zware problemen hebben en dan het enige zwembad of buurthuis moeten sluiten."

Of Amsterdam zelf niet wat zuiniger kan zijn? Van Buren: "Als je een vergelijking maakt; het eigen merk cola kopen we natuurlijk al. We zijn al heel structureel bezig om efficiënter te worden. We zijn ook bezig met de bestuursopdracht om een echte verdiepingsslag te maken in de organisatie en ons beleid. We willen ook niet rücksichtslos bezuinigen. Het geld dat we hebben willen we ook aan de juiste dingen uitgeven. We hebben veel uitdagingen in de stad."

Vanwege de meevallers kiest Amsterdam voor investeringen in de stad en niet voor lastenverlaging. "We geven iets terug aan de stad. Je betaalt belasting zodat we dingen voor iedereen kunnen regelen. Mensen willen ook dat er een verbinding is tussen Noord en Oost en goed onderwijs. Als je alleen maar lasten verlaagt, heb je er ook niets aan."

AT5

Retraite

Het hele college was voor de financiële besprekingen zoals altijd op retraite in Bergen. "De sfeer is goed. Wij gaan gewoon door ondanks wat er in Den Haag gebeurt. De onderhandelingen daar duurde lang, wij zetten de schouders eronder en maken keuzes die onvermijdelijk zijn. Ik weet de impact van de onderhandelingen daar nog niet precies, daarom hebben we ook die 122 miljoen geserveerd omdat we ons zorgen maken. Of we alles kunnen opvangen, weet ik niet. We hebben geld apart gezet voor datgeen wat we wisten dat uit Den Haag zou komen, met name met die korting op het gemeentefonds en voor de jeugdzorg. Die twee dingen zijn niet hersteld, dus ik weet niet of we voor andere zaken geld hebben."

Van Buren besluit: "Ik ga vandaag verder de Haagse plannen lezen en deze proberen te doorgronden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938