Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Gevaarlijk kruispunt Admiraal de Ruijterweg wordt veiliger: "Ik kijk drie keer als ik oversteek"

27 mei 2024, 16.30 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief

In Het Verkeer volgen we deze week de werkzaamheden aan het kruispunt Admiraal de Ruijterweg/Jan Evertsenstraat. Hier worden kabels en leidingen vervangen en het kruispunt wordt veiliger en overzichtelijker gemaakt.

AT5

Het kruispunt wordt heringericht omdat het een gevaarlijk kruispunt is, legt omgevingsmanager Jeff van de Berg uit. "Het kruispunt is een zogenaamde 'blackspot". Een kruispunt krijgt de naam blackspot als er in de afgelopen 3 jaar 6 of meer ongelukken zijn gebeurd waarbij iemand gewond raakte. 

"We zijn de kabels en leidingen in de grond aan het vervangen",  vertelt Van den Berg. "Dit is onderdeel van een grotere herinrichting van het kruispunt. De kabels en leidingen worden vervangen omdat ze versleten zijn en niet gereed voor de energietransitie."

De herinrichting van het kruispunt is onderdeel van het project: 'Oranje Loper' waarin de gemeente de straten en bruggen verbetert op de route Raadhuisstraat-Mercatorplein. 

Quote

"Ik hoorde dat hier best wel vaak ongelukken gebeuren"

Voorbijganger

Het kruispunt staat in de buurt bekend om zijn onoverzichtelijkheid. "Als ik hier ben moet ik wel drie keer kijken, wil ik me veilig genoeg voelen om over te steken", vertelt een voorbijganger. "Ik hoorde dat hier best wel vaak ongelukken gebeuren", geeft een moeder aan.

Tijdens de werkzaamheden staan er verkeersregelaars om het verkeer op het drukke punt te begeleiden.  Een voorbijganger is blij met de mannen. "Anders boem, boem, boem he? Ik ben dankbaar."

Artist impression kruispunt - AT5

"Het kruispunt komt er weer als nieuw uit te zien. Rood is rood, grijs is grijs en de lijnen zijn weer wit", vertelt Van den Berg. Dit zorgt volgens hem voor een overzichtelijker kruispunt. Ook komen er meer rustpunten voor fietsers en worden de tramhaltes toegankelijker voor iedereen. 

Gevolgen voor het verkeer

Auto's moeten omrijden, terwijl fietsers en voetgangers langs het werk worden geleid. "Fietsers zullen goed moeten opletten, er zijn verschillende afwijkende situaties", geeft Van den Berg aan. Voor voetgangers zijn sommige doorgangen langs de huizen smal. 

Het werk zal in verschillende fases worden uitgevoerd. Het volledige kruispunt is na verwachting af in de zomer van 2025.

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam