Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Kwijtschelding belasting voor mensen met laag inkomen: ''Regeling kan het verschil maken''

3 juni 2024, 14.57 uur · Aangepast 4 juni 2024, 14.37 uur · Door Daphne Chlimintzas / Informatief

Amsterdammers betalen ieder jaar de gemeentelijke belastingen. Voor belastingen als de afvalstofheffing en de waterschapsbelasting kun je kwijtschelding aanvragen. Dit geldt alleen voor mensen met een laag inkomen en weinig eigen geld.

AT5

We spreken Erik van Sliedregt, hij werkt bij Buurtteam Buitenveldert als schuldhulpverlener. ''Het aanvragen van kwijtschelding kan via de website van de gemeente Amsterdam en daarvoor heb je een DigiD nodig", legt hij uit. Voor bepaalde groepen kan deze regeling echt een verschil maken. "Het is belangrijk omdat ze toch al moeite hebben om rond te komen, vaak zijn er al betalingsregelingen, vaak schulden en het is belangrijk dat ze ook een reservepotje hebben voor onvoorziene uitgaven.''

Een vrouw op de Dappermarkt is blij dat het aanvragen tegenwoordig makkelijker gaat. ''Wat ik weet is dat je altijd al kwijtschelding kon aanvragen, maar dan moest je zo'n heel pakket met formulieren invullen en aangezien we coronatijd hebben gehad is het nu versoepeld, dus dat je eigenlijk een versnelde procedure kunt toepassen.'' En dat dat online kan vindt ze helemaal een feest, dat wist ze namelijk nog niet.

Quote

''Je kon altijd al kwijtschelding aanvragen, maar dan moest je zo'n heel pakket met formulieren invullen en aangezien we coronatijd hebben gehad is het nu versoepeld.''

Amsterdammer op de Dappermarkt

Hulp met aanvraag bij sociaal loket

Lukt het niet om kwijtschelding online aan te vragen, dan kun je hulp krijgen van medewerkers van een buurtteam bij jou in de buurt of bij het Sociaal Loket van de gemeente Amsterdam. 

Meer informatie is te vinden op: amsterdam.nl/kwijtschelding

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam