Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sjoerd Kooistra dood gevonden in villa

29 juni 2010, 01.19 uur · Aangepast 29 juni 2010, 21.02 uur

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is aan het einde van de middag dood gevonden in zijn villa in het Gelderse Ubbergen.

De politie vond Kooistra na een melding. Een woordvoerster wilde niet zeggen of het om een anonieme tip ging, of van een bekende van Kooistra. Aan het begin van de avond is besloten tot grootschalig onderzoek. Op het bureau in Nijmegen is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Volgens de woordvoerster zijn er inmiddels twintig man actief.

Over de doodsoorzaak wilde de woordvoerster weinig zeggen. Op dit moment zijn volgens haar alle mogelijkheden open. Ze kon niet zeggen of Kooistra door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens haar is het onduidelijk wat er in de woning is gebeurd. Ze kon ook niet zeggen of hij op het moment van overlijden alleen in de woning was. Tegen 00.30 uur arriveerde een lijkauto bij de villa om het stoffelijk overschot op te halen.

Kooistra's advocaat en goede vriend Oscar Hammerstein heeft tegenover Radio 1 gezegd dat het vrijwel zeker om zelfmoord gaat. Kooistra had al tijden een hoogoplopend conflict met Heineken. Volgens Hammerstein zag de horecamagnaat daardoor geen uitweg meer.

Kooistra had een huurachterstand van 1 miljoen euro bij Heineken. Op 19 mei legde de bierbrouwer beslag op de cafés April in de Reguliersdwarsstraat en Three Sisters op het Rembrandtplein. De rechter had de dag daarvoor bepaald dat Kooistra en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. De horecamagnaat probeerde ontruiming via een kort geding te voorkomen.

Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra. Gerechtsdeurwaarders deden invallen in drie woningen van hem. De horecamagnaat lag ook in de clinch met bierbrouwer InBev en met de fiscus.

In mei ontsnapte Kooistra nog aan de dood toen hij op Ibiza bij een beroving werd neergestoken.