Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kwart van alle jeugdbendes is gewelddadig

18 februari 2013, 12.34 uur · Aangepast 19 februari 2013, 01.16 uur

Driehonderd van de twaalfhonderd jeugdbendes in Nederlands zijn gewelddadig, of lopen de kans gewelddadig te worden.

Deze groepen zijn ernstig 'overlastgevend' (19 procent) of ronduit 'crimineel' (6 procent), zo blijkt uit het onderzoek 'Jeugdgroepen en Geweld. Van signalering naar aanpak', waarover Trouw maandag bericht.

De resterende driekwart van de jeugdbendes is 'hinderlijk'. Die zijn vervelend, maar nog niet gewelddadig, of zullen zelfs nooit geweld gaan gebruiken, stelt het onderzoek. 

Het onderzoek maakt onderscheid tussen crimineel en niet-crimineel geweld. Onder die laatste categorie vallen bijvoorbeeld bedreiging, intimidatie en geweld tegen buurtbewoners. Geweld dat, volgens de onderzoekers, gebruikt wordt om het territorium van de jeugdbende te verdedigen.

De vervolgstap is crimineel geweld, waarin weer onderscheid wordt gemaakt tussen drie typen geweld. Het begint met geweld dat wordt gebruikt bij bijvoorbeeld overvallen of afpersing. Een stap hoger opereren 'de zware jongens', die geweld gebruiken bij onder andere drugs- en mensenhandel. Tot de zwaarste categorie rekenen de onderzoekers de wildwest-schietpartij van enkele maanden geleden in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee doden vielen en agenten werden beschoten. Deze groepen zouden vaak op regionaal of nationaal niveau opereren.

Jeugdbendes zijn ook in Amsterdam een probleem. Vorig jaar nam het aantal jeugdbendes in de stad weliswaar fors af, maar over de oorzaak van deze afname lopen de meningen uiteen. Volgens de politie is de daling het gevolg van een hardere aanpak, onderzoekers denken echter dat een verschil in definitie tussen Amsterdam en andere steden de oorzaak van de afname is.