Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter buigt zich over bezetting Maagdenhuis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 april 2015, 09.32 uur · Foto: Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai

De rechtbank buigt zich vandaag over de vraag of demonstrerende studenten het Maagdenhuis uitgezet kunnen worden.

De UvA kondigde woensdag aan naar de rechter te stappen om in een kort geding de ontruiming af te dwingen. Het universiteitsbestuur eiste dat de actievoerders die dag om 18.00 uur het pand uit moesten zijn.

Een woordvoerder van de UvA meldde woensdag dat er een akkoord was met de bezetters van het Maagdenhuis om aanstaande zondag te vertrekken. De bezetters zelf spraken dat tijdens een persconferentie tegen en zeiden dat er nieuwe, hardere acties zullen volgen.

Donderdagochtend lieten de betogers weten dat ze na een afsluitende manifestatie, komend weekend, het Maagdenhuis maandag om 12.00 uur zullen verlaten. Maar daar neemt de universiteit geen genoegen mee. De toezegging van de studenten is volgens het bestuur geen garantie dat alle bezetters het pand zullen verlaten.

Het studentenprotest begon half februari met de bezetting van het Bungehuis. Nadat dit UvA-pand op de Spuistraat door de politie was ontruimd, trokken de studenten naar het Maagdenhuis

Het kort geding om de demonstranten uit het Maagdenhuis te krijgen, dient vandaag om 13.30 uur. Uiteraard is AT5 hierbij aanwezig.