Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rekenkamer: 'Gemeente heeft erfpachters onvoldoende geïnformeerd'

20 november 2019, 14.03 uur · Aangepast 20 november 2019, 14.13 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Amsterdamse woningeigenaren hebben tot uiterlijk 31 december de tijd om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Maar volgens de Rekenkamer zijn zij hier onvoldoende over geïnformeerd.

'Het viel de Rekenkamer op dat erfpachters in de publiekscampagne over de overstapregeling niet over alle keuzemogelijkheden worden geïnformeerd', staat in een brief.

Voortdurende erfpacht

Zo zou de gemeente niet duidelijk hebben gemaakt dat Amsterdammers ook nog steeds kunnen kiezen voor voortdurende erfpacht. 'De grondwaarde kan dan nog steeds worden bepaald door een deskundige commissie, in plaats van door de gemeente.'

Daarnaast is het volgens de Rekenkamer niet duidelijk dat het bij de overstap naar eeuwigdurende erfpacht nog steeds mogelijk blijft om later alsnog af te kopen. 

Begrijpelijke manier

De Rekenkamer adviseert het college daarom om erfpachters op een heldere manier uit te leggen welke keuzemogelijkheden ze hebben.

Bovendien zou de gemeente 'de waardebepaling voor erfpachters begrijpelijk en controleerbaar moeten maken', staat er geschreven. 

Minder voorspelbaar

Want de eeuwigdurende erfpacht geeft weliswaar meer inzicht in de hoogte van de canon (een vergoeding voor het gebruik van de grond), maar anderzijds zou de hoogte van de canon na 31 december minder voorspelbaar worden.

Onder meer omdat het onbekend is hoe de WOZ-waarde zich dan gaat ontwikkelen. Erfpachters moeten hier meer inzicht in krijgen, vindt de Rekenkamer. Daarom wordt er bij het college op aangedrongen om de aanbevelingen uit de brief op te volgen.