Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad van State: Minister mag financiering Haga Lyceum niet stopzetten

22 november 2019, 14.05 uur · Aangepast 22 november 2019, 18.37 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Minister Slob (Onderwijs) mag niet per 1 december de financiering van het Cornelius Haga Lyceum stopzetten. Dit heeft de Raad van State (RVS) vrijdag geoordeeld. 

Volgens de rechter heeft de minister zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden voor het inhouden van de bekostiging van scholen. Daarmee is het stopzetten van de financiering voorlopig van de baan. De regel stelt dat Slob de financiering eerst in verschillende stappen moet afbouwen als een school niet voldoet aan de voorschriften. In één keer stoppen mag dus niet. Daarmee lijkt het volledig dichtdraaien van de geldkraan voorlopig van de baan.

'Positief besluit met knipoog'

Schoolbestuurder Soner Atasoy noemt de uitspraak van de rechter "een positief besluit met een knipoog". 'De kinderen van het Haga Lyceum horen kwalitatief goed onderwijs te krijgen en dat bieden wij aan.' Wel maakt Atasoy zich zorgen om het financiële gat dat inmiddels is ontstaan op de school.

Het Haga Lyceum was eerder een kort geding gestart voor een aanvullende bekostiging om dit gat op te vullen. Zo kon de school de twintig nieuwe docenten betalen die dit jaar werden aangetrokken om de 170 nieuwe leerlingen te onderwijzen. De minister verklaarde tegenover de rechter die niet te zullen uitbetalen, omdat de bekostiging per 1 december zou worden ingetrokken.

'Maar het stopzetten van de financiering is nu van de baan', zegt Atasoy, 'dus we hopen dat we de aanvullende bekostiging ook kunnen verwachten.'

Raad van State

Eerder was het Haga naar de RVS gestapt om te voorkomen dat de basisfinanciering zou stoppen. Minister Slob besloot een maand geleden om per 1 december van dit jaar te stoppen met de financiering van het Haga Lyceum. De minister wilde dat de school een nieuw bestuur zou aanstellen, maar dat was op de aangewezen datum nog niet gebeurd.

De school droeg wel een nieuwe bestuurder voor. Die kon volgens de huidige directeur, Soner Atasoy, alleen nog niet worden geïnstalleerd omdat de man geen moslim was. En dus werd besloten de geldkraan dicht te draaien. 

Rapport Onderwijsinspectie

Aanleiding om een nieuw bestuur te eisen was een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie. In het rapport werd de schoolleiding beticht van wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling. Ook het burgerschapsonderwijs op de school bleek onder de maat te zijn.

Het Haga Lyceum herkende zich niet in de conclusies van de inspectie. Eerdere brieven van veiligheidsdiensten, waarin werd gesproken van ‘anti-democratisch onderwijs' en ‘salafistische aanjagers’, werden uiteindelijk niet gestaafd door het rapport van de Onderwijsinspectie. De aantijgingen waren wél de reden dat de storm rond het Haga Lyceum ontstond. 

Nog een hoger beroep 

Bij het gerechtshof in Den Haag dient nóg een hoger beroep dat de islamitische middelbare school heeft aangespannen tegen de Onderwijsinspectie. De school wil dat de rechter het rapport van de inspectie over de school vernietigt. Eerder verloor de school een rechtszaak over dit rapport. Op 24 december doet de rechter uitspraak in deze zaak.