Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Deel oppositie keert zich tegen beleid woningdelen en vraagt om uitstel

7 december 2019, 12.55 uur · Aangepast 7 december 2019, 13.09 uur · Door Redactie

De oppositiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie, FvD en Partij van de Ouderen roepen het stadsbestuur op om de invoering van de nieuwe Huisvestingsverordening voorlopig uit te stellen. De oppositiepartijen vrezen dat de aangekondigde maatregelen studenten en verhuurders in de problemen brengt. 

De nieuwe regels, die vanaf januari in moeten gaan, kunnen grote gevolgen hebben voor verhuur in de stad. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) wil per wijk een quotum voor woningdelen invoeren. Bovendien moet iedere bewoner een eigen huurcontract krijgen.

Woningcorporaties gaven eind november aan dat de maatregelen hen dwingt te stoppen met woningdelen. Hierdoor zijn met name studenten bang dat ze op straat komen te staan. Tientallen jongeren demonstreerden afgelopen woensdag nog tegen de plannen. Nu spreekt ook een groot deel van de oppositie zich uit tegen het beleid. 

'Ondoordacht'

Zij vinden de huidige plannen ondoordacht en eisen dat deze eerst beter worden uitgewerkt. De partijen vrezen eveneens dat studenten, verhuurders en Bed & Breakfast-eigenaren de dupe worden van het beleid. De nieuwe regels zouden leiden tot een kleiner kameraanbod, daar waar de tekorten aan studentenwoningen al enorm zijn. 

Wethouder Ivens reageerde gisteravond in AT5's Park Politiek op de ontstane ophef. Volgens Ivens is het nooit de schuld van de gemeente als iemand op straat komt te staan, maar van de verhuurder. Hij adviseert huurders die denken in de knel te komen advies in te winnen  bij stichting !WOON. Ook maakte hij duidelijk ondanks de kritiek achter de plannen te blijven staan.