Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer of minder festivals in de stad? 'We moeten het gesprek aangaan'

12 december 2019, 12.55 uur · Aangepast 14 december 2019, 17.08 uur · Door Redactie

Het aantal festivals in de stad neemt de laatste jaren al fors af, maar organisatoren blijven op gespannen voet staan met Amsterdam en haar inwoners. Volgens de organisatoren is het hoog tijd voor een goed gesprek, wat zij vanavond aanknopen in debatcentrum De Balie.

Thomas Gurney-Champion van Vunzige Deuntjes Festival is één van de initiators van de debatavond. Gurney-Champion is ervan overtuigd dat het van cruciaal belang is dat de verschillende belanghebbende partijen met elkaar in gesprek moeten over hoe we in Amsterdam tot een gezonder festivalklimaat komen.

Gurney-Champion: 'We zullen echt niet alle problemen oplossen, maar we moeten met elkaar in gesprek over de vraag: hoe houden we de stad voor iedereen zo leefbaar mogelijk? Voor diegenen die graag een festival bezoeken, maar ook voor diegenen die graag van hun rust genieten of hun hond in het park uitlaten'.

Quote

'Er werd veel over en weer met modder gegooid in de media. Ik zie er meer waarde in de dialoog te voeren'

Thomas Gurney-Champion

Strenger beleid

Burgemeester Van der Laan voerde in 2016 strengere regels voor festivals en het organiseren ervan wordt steeds moeilijker, ziet Gurney-Champion. 'Steeds meer kleinere festivallocaties vallen af en de kosten voor een vergunning stijgen enorm. In 2018 betaalde je 3000 euro voor het aanvragen van een vergunning voor een evenement met 2000 tot 5000 bezoekers. In 2019 werd dat 7500 euro en volgend jaar betaal je 12.000 euro.'

Hiermee zouden volgens Gurney-Champion vooral de jonge, kleinere partijen buitenspel worden gezet. 'Je staat al 15.000 euro achter voordat je iets gedaan hebt. Op deze manier zullen alleen de grote gevestigde partijen zich staande houden. Voor jonge ondernemers en creatief talent wordt het zo steeds lastiger. Dat is echt een verlies voor de stad.'

Groeiende weerzin

Een festival organiseren in Amsterdam is dus steeds lastiger geworden en dat heeft aanzienlijk effect: het afgelopen jaar werden er een derde minder festivals georganiseerd in de stad. Desondanks, zo merken de organisatoren, lijkt de weerzin jegens festivals alleen maar te groeien.  

Gurney-Champion: 'Het wordt door social media steeds makkelijker om je mening of ongenoegen te uiten. En de stad wordt steeds voller, dus ik begrijp dat er festivallocaties wegvallen. Maar ik denk dat we wel, om festivals te behouden in Amsterdam, meer moeten kijken naar alternatieve locaties in de stad'. 

Quote

'Om festivals te behouden in Amsterdam moeten we meer kijken naar alternatieve locaties in de stad'

Thomas Gurney-Champion

Het debat

Vanavond zullen in De Balie bepleiters van meer en minder festivals in de stad samenkomen om te praten over allerlei vraagstukken, verdeeld over drie thema's: leefbaarheid van de stad, natuur & duurzaamheid en maatschappij & cultuur. 'We hebben een zo zo divers mogelijk programma proberen neer te zetten,' aldus Gurney-Champion. 

Zo zullen festival-kritische partijen als Mokum Reclaimed en Vrienden van het Westerpark spreken. Gurney-Champion: 'Ook Jonas van Lammeren van de Partij voor de Dieren komt. Hij noemt zichzelf de grootste festival-criticus van Amsterdam.' 

Quote

'Ook Jonas van Lammeren van de PvdD komt. Hij noemt zichzelf de grootste festival-criticus van Amsterdam'

Thomas Gurney

Evenementorganisaties ID&T (bekend van onder meer Thunderdome, Amsterdam Open Air en Sensation), Chasing the Hihat (Oranjebloesem, De Zon en Buiten Westen) en Apenkooi (DGTL, Strafwerk en Pleinvrees) doen ook mee aan het debat.

Daarnaast zullen ook evenementdesdundige Mark Schoots, Stichting Nachtburgemeester en politicoloog Joost Smiers (schrijft momenteel een boek over zwerflawaai) aanwezig zijn. Gurney-Champion hoopt ook vooral dat bewoners vanuit het publiek meepraten.

Spanningen wegnemen en oplossingen vinden

Gurney-Champion: 'Het gemeentelijk beleid hebben wij zelf niet in de hand. Wij willen vooral bereiken dat alle belanghebbenden meer begrip hebben voor elkaar krijgen en dat we misschien spanningen kunnen wegnemen die zijn ontstaan. Ook hopen we dat we samen kunnen toewerken naar oplossingen voor de problematiek die nu speelt.'