Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hotelkamers tegen laag tarief voor zorgpersoneel en familie coronapatiënten

2 april 2020, 10.02 uur · Aangepast 3 april 2020, 07.14 uur
Door Redactie · Foto: AT5

De hotel branche zit in zwaar weer door de coronacrisis. Hoewel hotels open mogen blijven, hebben velen de deuren gesloten wegens ongekend weinig boekingen. Uit een rondgang langs een aantal Amsterdamse hotels blijkt dat ondanks alle tegenslagen er initiatieven ontstaan om de lege kamers beschikbaar te stellen voor zorgpersoneel en familieleden van coronapatiënten.

Wat een glorieus voorjaarsseizoen moest worden voor de hotelbranche met grote evenementen als het EK voetbal, werd het seizoen van de historisch lage bezettingsgraad van vaak maar 5%. De enorme golf aan annuleringen van toeristen en zakelijke reizigers deden menig hotel de deuren sluiten. De steunmaatregelen van de overheid voor ondernemers helpen de hotels een eindje op weg, maar in de praktijk ligt de sector op zijn gat.

De wanhoop klinkt in de stem van verschillende hoteleigenaren die anoniem wilden blijven: ‘Het gaat heel slecht natuurlijk, weinig gasten, we voeren nu maar onderhoud uit.' Een ander: 'Al onze drie bedrijfstakken liggen stil, het hotel, het restaurant en het café. We zijn ons nu aan het beraden hoe het verder moet.' De enige activiteit in gesloten hotels zijn nu de beveiligers die regelmatig een ronde doen om alle kranen open te zetten om legionella tegen te gaan.

Quote

'Mensen zullen weer reizen waardoor de hotels, zeker in Amsterdam, weer vol zullen zijn'

Dirk Bakker, colliers international

Vastgoedadviseur Colliers maakte recentelijk een rapport over de invloed van de coronacrisis op de hotelsector. Zij verwachten dat hotels de huidige situatie hooguit drie maanden kunnen volhouden. Dirk Bakker is CEO van Colliers International en vertelt: ‘Hoe lang de crisis zal duren blijft koffiedik kijken, maar wat wel duidelijk wordt is dat als we naar buiten mogen, mensen weer zullen reizen waardoor de hotels, zeker in Amsterdam, weer vol zullen zijn.

Omdat veel mensen hun vakantieplannen nu uitstellen verwacht Bakker in de herfst een grote toestroom van toeristen naar Amsterdam. ‘Amsterdamse Hotels krijgen dan een extra hoge bezettingsgraad van tussen de 80% en 100%.’ Met bijbehorende hoge kamerprijzen: ‘Dat is altijd een gevolg van vraag en aanbod.’ Tegelijkertijd verwacht hij, uit resultaten van een enquête, dat het aantal zakenreizen met 20% zal afnemen doordat de coronacrisis de efficiëntie van het vergaderen via videobellen blootlegt.

Quote

‘De bouw van hotels wordt vertraagd maar gaat wel gewoon door’

DIRK BAKKER, COLLIERS INTERNATIONAL

Een aantal hoteloperators zal door deze crisis faillissement moeten aanvragen. Maar gezien de grote toeristische aantrekkingskracht van Amsterdam verwacht Bakker dat vliegensvlug nieuwe hoteloperators zich zullen melden om in dezelfde panden een nieuwe hotelonderneming te beginnen. Wel zal de vastgoedwaarde tijdelijk een dipje krijgen door de heronderhandelingen tussen nieuwe hotel uitbaters en vastgoedeigenaren over de huur.

Maar door de magnetische werking van Amsterdam op toeristen zal deze dip volgens hem niet lang duren. Ook meldt hij dat de crisis nog geen invloed heeft op de bouwplannen voor nieuwe hotels. ‘De bouw wordt vertraagd maar gaat wel gewoon door’ aldus Bakker. 

Lege kamers voor zorgpersoneel

Ondertussen ontstaan er tal van initiatieven en samenwerkingsverbanden om de lege hotelkamers een nuttige bestemming te geven. Het Fletcher Hotel langs de A9 heeft draaiboeken liggen om het gebouw binnen 24 uur te veranderen in een zorglocatie met ziekenhuisbedden. Amsterdams Gastvrij, de belangenvereniging van bed and breakfasts, is een actie gestart waarbij tientallen b&b’s hun lege kamers aanbieden aan zorgmedewerkers voor 15 euro per nacht.

Toen Mitch Spelten anderhalve week geleden op het nieuws zag dat patiënten werden overgeplaatst in andere regio’s, waardoor familieleden ver weg van hun geliefden zijn, zette hij een actie in gang om lege hotels te koppelen aan mensen die een ruimte kunnen gebruiken in verband met corona.

Spelten werkt voor het boekingssoftwarebedrijf Mews en bouwde snel de site hotelshelpen.nl waar nu al 25 Amsterdamse hotels hun kamers aanbieden voor slechts 25 euro per nacht. Naast familieleden van patiënten kunnen ook zorgverleners via dit platform een hotelkamer huren, bijvoorbeeld als zij ver naar huis moeten reizen na hun dienst. De hotels die deelnemen aan de actie hotelshelpen.nl vertellen dat de reserveringen nu net op gang komen. Het QO hotel heeft al een aantal gasten via deze weg ontvangen.

Volg Bouw Woon Leef op TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over de bouw ten tijde van corona.