Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema: geniet van terras, maar wees verantwoordelijk

27 mei 2020, 21.00 uur · Aangepast 27 mei 2020, 22.04 uur · Door Redactie

De regels voor terrassen zijn versoepeld, zodat horecaondernemers hun omzet weer een beetje op peil kunnen brengen. Burgemeester Halsema roept Amsterdammers daarbij op om vooral de 1,5 meter afstand strak te waarborgen, maar zelf kijkt ze ook wel uit naar de versoepeling. 'Ik heb wel zin in een glaasje wijn op het terras.'

AT5

Horecaondernemers mogen straks hun terras uitbreiden op bijvoorbeeld stoepen, pleinen en parkeerplekken. 'We maken dit een beperkte periode mogelijk. Ook omdat horecaondernemers in café's en restaurants maar heel beperkte mogelijkheden hebben', verklaart de burgemeester.

Ruimte is schaars

Het is al bijna 1 juni, dus de voorbereidingen zijn in volle gang. 'Het wordt nog even een race tegen de klok', vertelt een ondernemer op het Marie Heinekenplein. 'En we zijn in overleg met de gemeente of we dit stuk erbij kunnen krijgen.'

Maar er zitten meer ondernemers op het plein te azen. En de ruimte in de stad is nou eenmaal schaars. 'We hebben gezegd dat gezamenlijke initiatieven van ondernemers voorrang krijgen, daarmee hopen we de onderlinge concurrentie te verminderen', vertelt Halsema.

Liever terrasjes dan auto's

Op de Nieuwmarkt vrezen ondernemers daarentegen al voor ruzie. Want daar verzetten sommige bewoners zich tegen het plan om een groot terras te bouwen. Maar in de Pijp heerst er juist een positieve stemming. 'Ik heb liever meer terrasjes dan al die auto's', zegt een bewoner.