Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Whatsapp-ruzie tussen Halsema en Grapperhaus vrijgegeven: 'Je zet me in de kou!'

4 juni 2020, 14.39 uur · Aangepast 4 juni 2020, 19.22 uur · Door Redactie

De appgesprekken tussen minister Ferdinand Grapperhaus en burgemeester Femke Halsema over de demonstratie op de Dam afgelopen maandag zijn vrijgegeven.

Dat gebeurde na vragen van PVV-leider Wilders. Grapperhaus liet eerder deze week al weten dat hij er geen bezwaar tegen zou hebben als de gesprekken openbaar zouden worden.

In de gesprekken stelt Halsema Grapperhaus op de hoogte van het besluit om niet te handhaven op de anderhalve meter afstand. Hij antwoordt dat hij het ermee eens is.

Daarna zegt Halsema dat ze wil vertellen dat er ruggespraak met hem is geweest. 'De Telegraaf gaat helemaal los.' Dat wil Grapperhaus niet. 'Die 1,5 meter niet handhaven is jullie beslissing, maar zoals ik al zei: die begrijp ik wel.' Halsema zegt daarna dat ze zich 'in de kou' gezet voelt en dat de minister voor lokale bestuurders zou moeten staan. 

Politiek verslaggever Ronald Olsthoorn neemt je mee in een reconstructie.

AT5

 

De door het ministerie van Justitie en Veiligheid gepubliceerde appgesprekken zijn hieronder te lezen:

Beeldbewerking AT5

Grapperhaus refereert om 22.07 uur aan het interview dat Halsema bij de ambtswoning aan AT5 gaf. Daarin zei ze:  'Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en zijn bovendien mensen zelf verantwoordelijk.'

Later gaf ze in een interview met Het Parool aan dat ze zich versproken had. 'Ik bedoelde niet deze demonstratie an sich, maar het demonstratierecht. Ik stond voor de ambtswoning, had net de herdenking van Keti Koti achter de rug en moest snel reageren.'

Het fragment is hieronder te zien:

AT5

De gemeenteraad gaf eerder al aan opheldering te willen over de gang van zaken. Volgende week woensdag moet Halsema in de Stopera uitleg geven. De VVD, Forum voor Democratie en Partij van de Ouderen hebben al gezegd met een motie van wantrouwen te komen.