Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Extra druktemaatregelen: verkoopverbod alcohol op de Wallen en meer handhavers

23 juli 2020, 10.59 uur · Aangepast 23 juli 2020, 11.44 uur · Door Redactie

Vanaf aanstaande donderdag mogen winkels op de Wallen 's avonds en 's nachts geen alcohol meer verkopen. Ook worden er extra handhavers en hosts ingezet om grote drukte in het gebied te voorkomen en bezoekers te wijzen op de 1,5 meter afstandsregel. Die extra mankracht komt er ook op het Leidseplein en het Rembrandtplein. De door winkeliers gevraagd mondkapjesplicht komt er vooralsnog niet.

Martin Damen

Als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland komt burgemeester Halsema vandaag met een aanscherping van de druktemaatregelen die de stad al eerder nam. Zo wordt er eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat als het daar in het weekend te druk wordt, afgelopen weekend gebeurde dat voor het eerst. Het Wallengebied kan worden afgesloten bij grote drukte en het optreden van straatartiesten blijft voorlopig verboden.

Verbod op verkoop alcohol

Nieuw aan de maatregelen is het verkoopverbod van alcohol op de Wallen. Dat verbod is er alleen voor winkels en geldt op donderdag tot en met zaterdag iedere dag van 16.00 uur tot 3.00 uur. Op zondag is dat verbod er van 16.00 uur tot middernacht. Cafés en andere horecagelegenheden op de Wallen mogen wel alcohol verkopen.

Mensen die een bezoek aan de stad overwegen - of dat nu dagjesmensen zijn of buitenlandse bezoekers - worden via social media opgeroepen om niet op vrijdag of in het weekend te komen. De campagne wordt ook in het Engels en Duits gevoerd. Toeristen die zich al in de stad bevinden worden via hun social media gevraagd om drukke plekken te vermijden en om zich te houden aan de coronamaatregelen.

Quote

'Een nieuwe lock down is het laatste wat we willen'

Femke Halsema, burgemeester amsterdam

'We nemen deze maatregelen omdat we verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van bewoners en bezoekers', zegt Halsema. Ze doet een dringend verzoek aan alle bezoekers en Amsterdammers om zich te houden aan de coronaregels. 'Alleen met elkaar kunnen we nieuwe uitbraken van het virus voorkomen. Een nieuwe lock down is het laatste wat we willen.'

Geen uitbreiding mondkapjesplicht

Opvallend aan de nieuwe maatregelen is dat de door winkeliers en MKB Amsterdam gevraagde mondkapjesplicht in bijvoorbeeld de Kalverstraat, niet ingesteld wordt. In Nieuwsuur zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat hij en zijn Amsterdamse ambtsgenoot graag zien dat het kabinet komt met een uitbreiding van de mondkapjesplicht. In de nieuwe maatregelen staat niets over die plicht, wel geeft Halsema aan dat ze na het weekend opnieuw met winkeliers in gesprek gaat.

Deze week werd bekend dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland flink aan het toenemen is. Ook in Amsterdam is die toename zichtbaar. Twee dagen terug waarschuwde de GGD nog voor een tweede coronagolf in Amsterdam. 'Vorige week zaten we nog gemiddeld op vijf besmettingen per dag, maar nu zitten we op twintig besmettingen per dag', zei Anja Schreijer, hoofd bestrijding infectieziekten van de GGD Amsterdam tegen AT5. 'Ik hoop dat dit een alarmsignaal is en dat mensen een wake-up call krijgen.'

Het hele interview met Schreijer bekijk je hieronder

AT5

Of de nieuwe maatregelen van de veiligheidsregio de groei van het aantal coronabesmettingen echt kunnen stoppen is nog maar de vraag. Het overgrote deel van de nieuwe besmettingen vindt binnen plaats, terwijl de genomen maatregelen van invloed zijn op de Amsterdamse buitenruimte. Vooral feestjes met familie en vrienden en bruiloften en begrafenissen zorgen op het moment voor clusters van besmettingen in de stad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938